Olof Mattiasson Hemfixare

Vad innebär de nya RUT-tjänsterna?  

Den 1 januari höjdes taket för RUT-avdraget och breddades med allt från möblering till enklare tillsyn av bostaden. Men vad innebär de nya tjänsterna och på vilket sätt underlättar dem för dig som husägare? Villaägarna har pratat med Olof Mattiasson, vd på Hemfixare.

Hemfixare* började med tekniksupport, men utökade för ett par år sedan verksamheten med hantverkshjälp och möbelmontering.

- Den här turen har man bara en gång i livet. När vi startade bolaget var min farhåga att RUT skulle försvinna. Men istället visar det sig att vi har satsat på helt rätt tjänster utifrån de nya reglerna. Nu är jag övertygad om att avdraget kommer att utvidgas ytterligare. RUT som nästan är kostnadsneutralt för samhället skapar massor av arbetstillfällen, inte minst för dem som står utanför den ordinarie arbetsmarknaden. Dessutom frigör RUT mycket tid för nyttjarna som kan användas till både nöjen och arbete, säger Olof Mattiasson.  

Till skillnad från ROT-avdraget måste du inte äga en fastighet för att ta del av RUT-avdraget. Det innebär att du kan använda RUT-avdraget även när du köper städning, till exempel om du hyr en semesterbostad.

Fyra nya tjänster inom RUT-avdraget

Taket för RUT-avdraget har höjts från 50 000 kronor till 75 000 kronor per person, det vill säga ett köpvärde på 150 000 kronor om året.

Innan de nya reglerna trädde i kraft vid årsskiftet, omfattade RUT-avdraget bland annat barnpassning, fiber- och IT-tjänster, flytt och packning, reparation av vitvaror, skottning av snö, städning och visst trädgårdsarbete. Nu kompletteras dessa tjänster med tvätteritjänster, möblering, transporttjänster, och enklare tillsyn av bostaden.

Montering av möbler ger avdrag  

RUT-avdrag beviljas för stöd till möblering och ommöblering i eller nära bostaden. Det handlar dock inte om flyttkostnader. Där gäller RUT-avdraget sedan tidigare.

De nya reglerna omfattar exempelvis att sätta upp och ta ner gardinstänger, hyllor, tavlor och tv samt plocka fram och ställa undan trädgårdsmöbler och studsmattor. RUT-avdraget inkluderar nu även montering och demontering av möbler.

- Här ligger Hemfixare rätt i tiden. Sedan 2019 har vi ett avtal med IKEA om möbelmontering och vårt mål är att fördubbla försäljningen av dessa tjänster, säger Olof Mattiasson.

Transport till försäljning för återanvändning

RUT-avdraget gäller nu för vissa transporttjänster, som bortforsling av bohag och annat lösöre för försäljning i andra hand för att främja återvändning, och för magasinering som inte har samband med flytt. Det kan handla om att transportera saker till auktioner, loppmarknader och andrahandsbutiker, men även att bära, lasta och transportera saker och bära in dem hos mottagaren.

- RUT-avdrag ges alltså inte för att anlita någon att köra till återvinningen, utan det rör sig precis som det låter som om försäljning för återanvändning. Myrorna kan exempelvis köra en lastbil och göra RUT-avdrag på när de kommer hem till dig och hämtar dina uttjänta grejer, säger Olof Mattiasson.

Tvätt vid tvättinrättning omfattas av nya regler

De nya RUT-reglerna gäller även för att tvätta kläder och hemtextilier, torka, stryka och vika tvätt, hämta och lämna tvätt, laga tvätt och hemtextilier, samt lägga upp kläder och gardiner.  

- Det handlar om vanlig vattentvätt, inte kemtvätt. Och avdrag ges för arbetskostnaden vid tvätterier, inte transporten dit eller tillbaka, säger Olof Mattiasson.

RUT-avdrag för att någon tittar till ditt hus  

Nu kan du också få RUT-avdrag för enklare tillsyn av bostaden som att ta hand om posten, vattna blommor, vädra, spola kranar och toaletter, tända och släcka lampor, möta upp en hantverkare eller ta emot ett bud eller transport till bostaden. Det gäller både permanentbostaden och fritidshuset.

- Om du har ett fritidshus, ges nu RUT-avdrag för att sätta på och stänga av vattnet och värmen för säsongen. Det kan också handla om att ta hand om vissa typer av skador, som att torka upp vatten efter en läcka och sätta för en krossad fönsterruta, säger Olof Mattiasson.

Efterfrågan på RUT-tjänster har ökat under coronakrisen  

Under september månad 2020 ökade den totala RUT-försäljningen med 15% jämfört med samma period förra året. Coronakrisen har även påverkat vilka områden vi använder RUT-avdraget för. Under våren och sommaren ökade efterfrågan på IT-tjänster, medan efterfrågan på hemstädning och barnpassning minskat**.

- Vi har märkt att hushållen väljer att nyttja många fler tjänster än tidigare. Självklart har tekniksupport varit ett fortsatt efterfrågat område, inte minst mot bakgrund att många har jobbat hemifrån under pandemin. Men vi har också noterat att allt fler vill ha hjälp med montering av möbler och hjälp med enklare hantverkstjänster som att sätta upp hyllor och tavlor, säger Olof Mattiasson.

Villaägarna välkomnar höjt och breddat RUT-avdrag

Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarna, är positiv till det höjda och breddade RUT-avdraget. 

- Vi är generellt sett positiva till både RUT- och ROT-avdraget. Det nya avdraget för tillsyn av bostaden kan exempelvis användas för att förebygga inbrott. Om du inte har grannar eller andra som kan hjälpa till, kan det här vara en lösning, säger Lena Södersten.

Däremot menar Villaägarna att avdraget för tillsyn av bostaden inte räcker för att trygga landets husägare.

- Trygghetsfrågorna är bredare än så och vi vill därför utvidga ROT-avdraget till att även gälla larm och andra säkerhetstjänster. Dessutom vill vi återställa ROT-avdraget från 30 till 50 procent och höja takbeloppet från 50 000 till 100 000 kronor, säger Lena Södersten.

*Hemfixare är störst i landet på rikstäckande tekniksupport i hemmet med RUT-avdrag. Bolagets hemfixare hjälper sina kunder med teknik, IT och allmänt hantverksfix samt möbelmontage i hemmet eller på företaget. Hemfixare har 1 400 certifierade och betygsatta hemfixare. Dessutom har företaget 100 % "nöjd kund-garanti" och i kvalitetsmätningar på utförda uppdrag får Hemfixare betyget 4,7 av 5.

**Uppgifterna kommer från Rutbarometern och About Time.

Foto på Olof Mattiasson: Cina Stenson
De två bilderna till höger: Hemfixare

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.