Med hänsyn till samhällsspridningen av covid-19 (Corona) kan öppettider och svarstider ändras med kort varsel.

Villaägarna bevakar utvecklingen noga och följder de rekommendationer som utfärdas av regering och myndigheter. Vi ber om förståelse för ovan nämnda åtgärder.

Liten mus på gata
Liten mus på gata

Mössen flyttar in

Möss trivs ute i det fria så länge det är varmt och det finns mat. Men på höstkanten flyttar de gärna in i ditt hus. Ofta räcker det med en glipa i dörrkarmen eller en spricka i grunden för att musen ska kunna pressa sig in.

Mössen gnager på allt som kommer i deras väg så länge det är mjukare än järn – och gnaga är något de måste göra eftersom deras framtänder växer ungefär 10-11 centimeter på ett år.

Möss är inte heller speciellt kräsna med vad de stoppar i sig. Tvål och stearinljus slinker ner i brist på annat. Så länge det finns en gnutta näring i vad de har framför sig duger det som föda. Men om musen själv får välja så äter den helst frukt, nötter, skott och knoppar.

Gillar stoppning och isolering

Att tvålen blir uppätten kanske inte är hela världen. Desto värre är det om mössen ger sig på inredningen. Allt med stoppning ligger i farozonen. Madrasser, kuddar och täcken brukar vara populära tillhåll, men också isoleringen i väggar och golv.

Lyckas musen gnaga sig igenom ett vattenrör kan det bli dyra vattenskador.

Möss gillar nämligen att gnaga fram tunnlar i stoppning och isolering för att bygga bo och bunkra upp mat. Det är därför också man så ofta kan höra trippande ljud i väggar och golv när alla har gått och lagt sig för kvällen. Men allra värst är det förstås om mössen börjar gnaga på elkablar och vattenrör.

En avgnagen elledning kan leda till strömavbrott och i värsta fall kortslutning och brand. Lyckas musen gnaga sig igenom ett vattenrör kan det bli dyra vattenskador.

Så här stoppar du mössen

Att helt freda sig mot möss är svårt, men det går att göra ganska mycket med enkla medel.

  • Viktigast av allt är att göra huset så tätt som möjligt, det vill säga fixa trasiga källarfönster, dörrar som glipar och sprickor i grunden. Montera skydd i nederkanten av fasadpanelen, så kallade musband.
  • Ett bra tips är också att sätta metallnät för avloppsbrunnar och ventiler.
  • Täta genomföringar under diskbänken och i fasaden för exempelvis el, vatten och avlopp.
  • Det gäller också att inte locka till sig mössen. Öppna komposter, fågelmat på marken och soptunnor som inte sluter tätt frestar mössen att leta sig in på tomten.
  • Möss, framförallt skogsmöss är mästare på att klättra och därför bör du helst undvika att ha klätterväxter, buskar och träd mot eller nära husfasaden. Att ha det välklippt runt huset brukar också göra det svårare för musen att ta sig in.

Om du redan har möss i huset

Om du har fått in möss i huset är det slagfällor som gäller till att börja med. Du kan ladda fällorna med exempelvis nougat, leverpastej eller rökt korv. Ost är inte lika bra utan det är bara i filmens värld möss älskar ost.

Kolla fällorna varje dag och ha på dig handskar när du tömmer fällorna så du inte råkar få i dig några parasiter eller smittor. Har du fått in rejält med möss är det dags att ringa Anticimex.

 

Skadedjursförsäkring ingår i Villaägarnas villaförsäkringar

Källor: Anticimex.se, Din byggare.se, Expressen.se, Dt.se, Granngården.se

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.