Fåglar äter ur frörör
Fåglar äter talgbollar
Fåglar äter ur frörör

Konsten att mata fåglar

Niklas Aronsson är fågelmatningsexpert och arbetar på föreningen BirdLife Sverige. Han menar att fåglar föredrar energirik mat och ger inte mycket för den viltfågelblandning som säljs i handeln.

- Den viltfågelblandning som säljs i affärerna innehåller en del frön som fåglarna inte gillar. De ratade fröna hamnar på marken och lockar till sig gnagare som råttor och möss. Det blir också ganska dyrt i längden att köpa hem massa frön som fåglarna inte äter. Då är exempelvis skalade solrosfrön och hampafrön mycket bättre, säger Niklas Aronsson.

Enligt Niklas är jordnötter också något fåglarna gillar. Det finns speciella jordnötter avsedda för just fågelmatning som varken är rostade eller saltade.

Ta bort nätet kring talgbollen

Fåglarna mår bra av fett och behöver det under vintern. En klassiker som ofta dinglar från buskar och träd är talgbollen.

- Det är jätteviktigt att ta bort nätet kring bollen eftersom fåglarna riskerar att fastna i nätet. Skaffa en talgbollshållare istället. Det finns flera varianter ute i handeln tipsar Niklas.

Ett alternativ är att göra egen fettrik fågelmat och hänga upp. Det är inte alls svårt.

- Egentligen kan man smälta ner vilket fett som helst och blanda ner lite nötter och russin, låta blandningen stelna i någon form och sedan hänga upp den i en buske eller träd säger Niklas Aronsson.

Skippa fågelbordet

Traditionella fågelbord ökar risken för sjukdomar, som exempelvis salmonella och gulknopp, eftersom fåglarna sätter sig rätt i maten. Ett smartare alternativ är så kallade frörör där fåglarna sitter på pinnar och äter ett frö i taget. En annan fördel med frörör är att det heller inte trillar ner så många frön på marken.

Närhet till skydd

Ett ständigt hot mot fåglarna är sparvhöken. Fåglarna vill därför flyga så korta sträckor som möjligt mellan en skyddad miljö och maten. För att få riktigt många fågelgäster ska du därför placera fågelmatningen i närhet av buskar och träd, och inte mitt ute på gräsmattan.

Trevligt att mata fåglar

Viltfågelmatning är en relativt ny företeelse. Allt tog sin början när överbliven mat slängdes ut till viltfåglarna avsedd för tamfåglarna på våra bondgårdar. Nuförtiden matar vi fåglar för att det är trevligt. Matningen behövs egentligen inte för att fåglarna ska överleva som arter. De har klarat sig i många tusen år utan att vi har matat dem.

 Men det finns definitivt positiva fågelmatningseffekter.

- Vissa arter har blivit mer talrika och väljer att stanna över vintern. Det gäller främst koltrast och rödhake som finns i södra delarna av Sverige. Det beror säkert på att det är lättare att hitta mat nu än för hundra år sedan. Det är en fördel för fåglarna att vara nära sina revir när det ska häcka, så de slipper flyga väldigt långt, säger Niklas Aronsson.

Mata fåglarna längre

Fåglarna har störst behov av mat under de första månaderna på året. På hösten och fram till december finns det ganska mycket mat ute i naturen. Däremot finns det inte så mycket mat fram till april.

- Tyvärr så tar butikerna bort fågelmaten ganska tidigt för att få in vår- och  sommarsortimentet. Men egentligen behöver fåglarna mycket mat i mars och april. Mars månad är egentligen en vintermånad i nästan hela Sverige. Mars och april är viktiga månader för då börjar fåglarna häcka och då behöver de mycket mat och energi. Det är också den tid då många flyttfåglar kommer tillbaka, avslutar Niklas Aronsson.  

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.