Så här fixar du din gräsmatta

En nyklippt gräsmatta kan vara som ett grönt vardagsrumsgolv fullt med möjligheter för leksugna barn och semestrande föräldrar. Men att få till sin drömgräsmatta är inte alltid så enkelt.

Mossa, ogräs och brunbränt gräs som inte växer är några av de utmaningar en villaägare kan ställas inför. Vi har pratat med Villaägarnas trädgårdsexpert, Henrik Bodin, för att få några smarta tips om vad du tänka på kring skötsel av gräsmattor.

Vad som är en drömgräsmatta är ju högst personligt. Vissa siktar på att förvandla gräsmattan till en golfgreen. Andra tycker inte att det är hela världen om gräset växer till sig. Det finns inga rätt eller fel men vill du hålla gräsmattan i hyfsat skick kan det vara bra att ha några smarta knep i bakfickan.

- När det är väldigt varmt och torrt ska du inte klippa gräset för ofta utan istället låta det vila. Att klippa varannan vecka kan vara lagom om gräset har vuxit till sig. Gräset ska heller inte klippas för kort. En tumregel är klippa av 20-30 procent av grässtråna, säger Henrik.

Klipp ofta och lite

Men är det normalt svenskt sommarväder, det vill säga ganska mycket regn, går det att klippa desto mer. Gärna två gånger per vecka. Robotklipparen kan man låta rulla men tänk på igelkottarna – ha bara igång robotgräsklipparen under dagtid. Många startar sina klippare på kvällen och det är då igelkottarna är mest aktiva.

Vill du ha en tät och slitstark gräsmatta ska du klippa ofta och lite. Det som händer när gräsklipparen går varm och gräset hålls kort är att gräset skickar signaler ner till rotsystemet att det behövs sättas fler skott, vilket gör att gräsmattan blir tätare.

Låt gräset bli lite längre inför vintern

Inför vintern ska man vanligtvis låta gräsmattan få lite längre grässtrån än vanligt. Om du klipper gräsmattan vid 4 centimeters höjd under sommaren ska du låta gräsmattan får en höjd på 5-6 centimeter under hösten. Men har du som regel att klippa gräsmattan när den är närmare 10 centimeter hög behöver du inte låta gräset bli högre.

Har du en gräsmatta som är över 10-15 centimeter hög ökar risken för att gräset ska drabbas av snömögel som är en svampsjukdom. För att nu vara konkret så ska du som klipper gräset kort låta gräset bli lite längre. Låter du gräset vara lite längre ska du inte göra något speciellt mer än att klippa så längre gräset växer på hösten.

Vårstäda din gräsmatta

Räfsa bort gamla kvistar, mossa kottar och dött gräs. Därefter använder du en vertikalskärare som gör snitt ett par centimeter ner i jorden och delar rötterna. Då ökar tillförseln av syre, näring och vartten till gräsmattan och den blir tätare och mer slitstark. Toppdressa gärna de ställen som är ojämna och slitna.

Klipper man gräset så kort att det går in i vila ger man ogräs och mossa chansen att etablera sig.

Henrik Bodin

Brunt gräs

Det kan vara frestande att klippa gräset kort. Det ser prydligt ut och så slipper man klippa så ofta. Men om marken är torr är risken stor att gräset går i vila och blir brunt. Egentligen är det ingen större fara eftersom rötterna fortsätter att leva i jorden. När regnet kommer börjar gräset att växa igen men det ser inte så fint ut.

- Klipper man gräset så kort att det går in i vila ger man ogräs och mossa chansen att etablera sig. Mosa brukar i regel trivas på skuggiga platser med fuktig jord som har lågt pH-värde, så kallad sur jord. Men det finns mossor som gillar torrt väder och de tar på samma sätt som ogräs chansen att slå rot när gräset är svagt, avslutar Henrik.

Skötseltips för din gräsmatta på sommaren

  • Gödsla. Helst var sjätte vecka. Gödslet gör att gräset trivs bättre och hjälper till att konkurera ut ogräs och mossa.
  • Klipp ofta. Speciellt i början på sommaren då gräset växer mycket. Det gör gräsmattan tätare och mer slitstark.
  • Klipp inte ner gräset mer än en tredjedel, det vill säga under grässtråets så kallade tillväxtzon.
  • Klipp ner gräset i omgångar om det har vuxit mycket. Klipper du för kort på en gång riskerar gräset gå in i viloläge och bli brunt.
  • Vattna varje kväll om vädret är torrt. Att vattna på kvällen är smart för då ger du jorden möjlighet att suga upp vattnet innan det dunstar bort. 

Källa: Henrik Bodin, Granngråden.se 28 juni 2017, Allers.se/trädgård 13 juni 2017, Malmo.se 15 juli, 2016, Ystads Allehanda