Bygg en naturpool helt själv

En naturpool smälter in i miljön och kräver inte mycket underhåll. Den avger heller ingen klorlukt eller brummande från en pump. Dessutom kan den vara riktigt billig att bygga. Gör som familjen Rudnert - bygg en naturpool själv. Här berättar de hur de gjorde.

En naturpool är en sluten, kontrollerad damm där växterna renar vattnet istället för klor och andra kemiska medel. Den kan utformas precis som en vanlig pool, men med tillägg av en växtzon för vattenrening. Den kan också utformas som vilken vanlig svensk sjö som helst, fast där det slutna systemet ger kontroll över biologin, så att det blir rent vatten även när dammen är mindre.  

Vad kostar en naturpool? 

–  För det första kan du göra som jag och bygga den själv. Då kostar den bara en bråkdel av en vanlig pool, berättar Björn Rudnert. En naturpool kan göras relativt billigt eller hur avancerat och dyrt som helst. I praktiken kan det räcka med en dammduk, några dräneringsrör och en luftpump för totalt runt tusenlappen.   

–  Jag har alltid drömt om att bo vid en sjö. Här är vi en bit från havet, så jag bestämde mig för att försöka bygga en naturpool, säger Björn.  

Välj rätt läge och konstruktion för poolen 

Efter mycket efterforskningar satte Björn igång, nästan helt på egen hand och tog bara in hjälp för att foga och lägga ut dammduken. Norrläge var viktigt för att det naturliga systemet skulle fungera optimalt vilket passade bra då poolen skulle kunna ligga ihop med en uteplats på baksidan av bostadshuset.  

 Björn började med att klippa gräset och köpa en grävmaskin. Att djup och vinklar är korrekta är viktiga parametrar för naturpoolens hela funktion. Den behöver vara noggrant uppbyggd för att den ska klara av reningsprocessen och syresättningen på rätt sätt.  

Som mest skulle djupet vara 3,8 meter i mitten och utanför poolen skulle kanterna slutta bort från dammen.   

– Det var ett tungt fysiskt arbete, men jag gillar att forma landskapet och att se förändring, berättar Björn och fortsätter: 

– Det var också ett detektivarbete att hitta rätt saker till bra priser. Jag inväntade till exempel ett tillfälle att köpa sand. Jag ville ha vacker vit sand i botten, som från Bahamas eller Falsterbo. Till sist hittade jag rätt mängd vit Falsterbosand. Det var värt att vänta på! 

Plantera in växter som trivs i miljön 

Så en dag lastades 15 ton sand av hos familjen Rudnert, som tillsammans med sprängsten från Dalby stenbrott nu utgör fast materia i poolen. I botten ligger en gummiduk med lång livslängd. 

– Jag har fyllt på med vatten från intilliggande vattendrag för att flora och fauna ska stämma med förutsättningarna i jorden här hos oss. De allra flesta växter har jag fått av grannar eller tagit från markerna runt huset, av samma anledning. Men det får inte följa med någon som helst jord så jag har sköljt och tvättat dem noga. Sedan planterar jag dem rakt ner i stenen.  

Naturpool både för badliv och djurliv 

En naturpool är dessutom billig i drift och sköter sig i princip helt själv.  

– Det är ok med en kallsup eftersom vattnet inte innehåller kemiska medel. Tvärtom är det helt drickbart och poolen kan till och med bli en vattenreservoar om det kommunala vattnet plötsligt skulle strula, säger Björn.  

Lägg därtill att poolen blir ett vattenhål för ett fantastiskt djurliv med grodor, salamandrar, trollsländor och fåglar. 

– Vi har faktiskt också åkt skridskor där en vinter! skrattar Björn. 

Sent på sommaren samma år som Björn påbörjat poolen så kunde den invigas. Något år senare hade växtligheten tagit sig och reningen fungerade som den skulle. Runt poolen löper en stor uteplats av vackert tegel, och en ekplanka blev en trampolin.  

– Det känns riktigt fräscht att ha en pool som är naturlig, utan kemikalier. Det blev bra, jag gjorde min egen lilla sjö.   

 

Text Anna-Klara Aspegren  Foto André De Loisted 

 

7 tips när du bygger en naturpool 

  1. Välj läge med noggrannhet. Tänk på att växterna ska trivas 
  2. Gräv ut poolen och var noga med måtten 
  3. Köp en dammduk med lång hållbarhet 
  4. Grunda med sprängsten och sand på botten 
  5. Låt sidorna slutta bort från dammen och grunda med sten 
  6. Välj växter som trivs i omgivningen 
  7. Tvätta bort all jord från rötterna innan plantering 

 

 

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.