Vit målarfärg och penslar
Målar vit färg med pensel
Målar vit färg med pensel

Vilken färg ska du välja när du målar huset? 

Det finns en mängd träfärger som fungerar på olika sätt. Vi ger dig koll på färger som du kan välja mellan.

Akrylatfärg

Akrylatfärg kallas även latexfärg eller plastfärg. Den utvecklades på 1960-talet och är idag den mest sålda färgtypen. Akrylatfärgen är täckande och elastisk, vilket gör att den kan följa förändringarna i träet utan att spricka. Den håller kulör och glans länge och kritar inte.

Alkydakrylathybridfärg

Den här färgen är en hybrid mellan akrylat- och alkydoljefärg där man kombinera fördelarna från akrylat- och alkydfärger i en enda produkt. 

Alkydoljefärg 

Alkydoljefärg är en vidareutveckling av linoljefärgen. Som täckfärg är alkydoljefärgen hårdare och därför lite mer benägen att spricka när träet rör sig. Färgen tränger in i träet och fäster också bra. Den är tålig, men kritar och tappar kulören snabbare än exempelvis akrylatfärg.

Linoljefärg 

Linoljefärg tränger mycket bra in i träet. Efter ett par år mattas ytan och börjar krita, vilket ger fasaden en särskild karaktär. Det blir ofta småsprickor i färgen, men det kan du undvika genom att tvätta bort kritningen och pensla kokt linolja blandad med terpentin på de målade ytorna. 

Täcklasyr 

Täcklasyr är en tunnare typ av alkydoljefärg där träets struktur framträder genom färgen. Den håller sämre än vanlig alkydoljefärg.

Lasyrfärg

Lasyrfärg är en typ av alkydoljefärg som innehåller mindre pigment vilket ger den ett lätt genomskinligt utseende där träets yta och struktur tydligt syns igenom. Lasyr används idag mest på fritidshus. Vid ommålning behöver ytan bara tvättas av och borstas så att allt som är löst försvinner.

Slamfärg

Falu rödfärg är den mest kända slamfärgen, men det finns en rad andra kulörer än rött, exempelvis svart, gult och grönt. Slamfärg ger fasaden en helmatt yta och träet ett UV-skydd som hindrar solen från att bryta ner färgen. Pigmentet är det som skyddar fasaden. Vitriolen ger ett visst mögelskydd.

Tänk på att slamfärg bara fäster på ohyvlat trä. Om du ska måla ett nytt hus med slamfärg, se till att träet är obehandlat eller kontrollera att grundfärgen kan övermålas med slamfärg (som till exempel RÖA 170/171).

Järnvitriol

Järnvitriol är egentligen inte en färg utan en kemisk behandling av träet med järnsulfat som gör att träet grånar snabbare. Det slutliga utseendet nås efter 6 månader till 2 år. Järnvitriol skyddar inte träet i fasaden, men ger ett begränsat mögelskydd. Därför är det viktigt med virke av bra kvalitet.

 

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.