Kattunge i grönska
katt i kattlucka
Kattunge i grönska

Nu måste din katt registreras rätt - här är fördelarna med chip

Från och med 2023 måste katten registreras på ett särskilt sätt. Att chippa din katt har flera fördelar - förutom att din katt lättare kan återföras till dig om den försvinner så finns också flera produkter, till exempel kattluckor, som kan styras av chippet.

Den 1 januari 2023 kom en ny lag om att du måste id-märka din katt. Många kattägare blev varse de nya reglerna vid årsskiftet och efter nyårshelgen kraschade Jordbruksverkets e-tjänst när många samtidigt försökte registrera sina katter online.

Registrera dig hos Jordbruksverket

De nya reglerna gäller såväl inne- som utekatter och förutom att du själv måste vara registrerad som kattägare hos Jordbruksverket måste din katt registreras rätt. Registrering via örontatuering gäller ännu men den vanligaste metoden är numera ett chip som den får hos veterinär. Mikrochipet injiceras med en nål under huden mellan skulderbladen. Även katter som tidigare varit anmälda i frivilliga register måste registreras enligt de nya reglerna som bland annat ska ge en utökad trygghet för både katt och ägare.

– Med den nya lagen höjs kattens status och det tror vi på sikt kan leda till att allt fler väljer att försäkra sin katt, vilket är en viktig del i ett hållbart djurägande, säger Johanna Lydahl, skadechef sällskapsdjur på Sveland Djurförsäkringar.

100 000 hemlösa katter om året

I dag lever ett stort antal katter i Sverige utan hem. Ofta har de sprungit bort eller blivit övergivna av sina ägare. Eftersom det hittills inte funnits något regelmässigt krav på att chippa sin katt så vet man inte exakt antal, men enligt Jordbruksverkets beräkningar handlar det om fler än 100 000 hemlösa katter per år.

I kattregistret måste du som ägare nu registrera dig och din katt. Godkänner du dessutom att uppgifterna får delas med andra så kan det förenkla att återförena dig och din katt ifall den försvinner.

– Detta kan leda till att det blir lättare att hitta ägaren till en katt som har råkat ut för en olycka, så att katten kan få rätt vård snabbare, vilket så klart är mycket positivt, säger Johanna Lydahl.

Kattens chip kan öppna din kattlucka

Förutom de uppenbara förtjänsterna med chippning av din katt finns redan i dag en hel del produkter på marknaden som kan underlätta både din och kattens vardag. Ett exempel är kattluckor som, tillsammans med en mobilapp, kan styras genom din katts chip och endast öppnas då just din katt närmar sig dörren – detta för att inga främmande djur ska kunna ta sig in.

För chippade katter finns även bland annat matskålar som öppnas då chippet är nära skålen, detta ska bland annat hindra att katterna stjäl varandras mat om du har flera katter.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.