Värmepumpsstyrning via mobilen
Elektriker installerar värmepump
Elektriker installerar värmepump

Är det värt att laga värmepumpen?

Att laga eller inte laga – det är frågan. När vi frågar Per Jonasson, vd på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP), blir svaret att det beror på. Vilket fel handlar det om? Och hur gammal är värmepumpen?

- Mitt tips är att anlita en person serviceföretaget rekommenderar och be dem om råd. Gärna ett företag som är medlem i vår branschorganisation, SKVP, säger Per Jonasson.

När ska jag byta värmepumpen?

Under senare år har det hänt ganska mycket på värmepumpsidan. Tekniken har blivit vassare och prestandan bättre. Framförallt handlar det om att du kan styra värmepumparnas kompressorer, pumpar och fläktar så att värmeproduktionen anpassas mer exakt efter husets behov. Även driftsäkerheten och pumparnas hållbarhet har förbättrats.

Frågan är då om det inte lönar det sig att byta sin gamla men fungerande värmepump mot en ny?

Mitt tips är att du kör pumpen tills den går sönder.

- Vi har räknat på det och kommit fram till att energieffektiviteten inte är så mycket bättre att det försvarar en förtidsinvestering, säger Per Jonasson.

Istället rekommenderar Jonasson att du servar pumpen regelbundet.

- Gör du det så får du samtidigt en statusuppdatering av serviceföretaget. De kan, om pumpen sjunger på sista versen, berätta om det är dags för ett byte. Men annars föreslår vi att du kör värmepumpen så länge det går, säger Per Jonasson.

Anlita en certifierad tekniker för att laga värmepumpen

Din värmepump ska helst servas av en certifierad tekniker. I alla fall om den behöver en grundlig service som innebär hantering av pumpens köldmedel. Enligt lag får gasen nämligen bara hanteras av certifierade personer eftersom den är farlig för miljön. Certifierade företag hittar du på Svenska Kyl & Värmepumpföreningens hemsida.

Anlitar du ett certifierat företag som är medlem hos på SKVP återvinner de på rätt sätt.

- Viktigast är att köldmediegasen tas om hand på rätt sätt och inte släpps ut i atmosfären. Det värsta du kan göra är att börja mecka med det här själv, avslutar Per Jonasson.

ROT-avdrag vid nyinstallation eller byte av värmepump

Om du installerar en ny eller byter ut din gamla luftvärmepump kan du få 30 procent i ROT-avdrag på arbetskostnaden. Installerar du en berg-, ytjord-, sjö- eller grundvattenvärmepump är avdraget enligt en schablon 35 procent. Avdraget är som mest 50 000 kronor per år och person.

Men avdraget gäller inte:

  • I kombination med andra bidrag
  • Vid nybyggnation eller om huset är nyare än 5 år
  • För service av värmepumpen

Fakta om värmepumpar

Det finns olika typer av värmepumpar. Billigast är luftvärmepumparna och dyrast är de pumpar som hämtar värmen från berg, vatten eller jordens ytskikt.

Luft/luft värmepump

Värmepumpen tar energi från utomhusluften och för den in i huset. Eftersom det är mycket kallare utanför huset än inne använder värmepumpen en kompressor som höjer temperaturen och tar ut värmeenergin vid en hög temperatur. På så sätt kan du med hjälp av utomhusluft på tio grader värma ett hus till exempelvis 21 grader. För att värmepumpen ska fungera optimalt ska huset helst ha en öppen planlösning så att den varma luften kan fördelas så effektivt som möjligt.

Luft/vatten värmepump

Vämepumpen utvinner värmen från utomhusluften som sprids via ett vattenburet värmesystem i ditt hus, exempelvis via vattenburna element eller vattenslingor i golvet. Den kan också värma ditt kranvatten.

Frånluftsvärmepump

Värmepumpen tar värmen från ditt ventilationssystem i till exempel köket och badrummet och värmer på så sätt upp huset och eventuellt kranvattnet.

Bergvärme

Pumpen hämtar värmen från ett hål som borras ner mellan 80 till 200 meter i berggrunden. Värmen sprids i huset genom ett vattenbaserat värmesystem.

Havs- eller sjövattenvärmepump

Pumpen fungerar ungefär på samma sätt som jordvärme och bergvärmepumpar, men istället för att skicka ner kablar i jorden eller ner i berggrunden förs slangarna ner i sjöbotten.

 

Källa: Värmepump.se och GreenMatch
Foto: Svenska Kyl & Värmepumpföreningen

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.