Tv på bänk i modernt vardagsrum
Flicka öppnar kylskåp och håller i yoghurt
Flicka öppnar kylskåp och håller i yoghurt

Vad innebär energimärkningen

Sedan mars 2021 finns en ny energimärkning på vitvaror, tv-apparater och bildskärmar. Energimärkningen har energiklasser A-G annat och temperaturen i kylen visar 4 grader.

Sedan den 1 mars 2021 syns en uppdaterat energimärkning på vitvaror i butik och e-handel. 

- Det bästa med energimärkningen är att den synliggör energianvändningen för konsumenten innan köpvalet ska göras. Därför har den varit med och drivit på utvecklingen mot effektivare produkter, säger Helena Holm, projektledare på Energimyndighetens Testlab.

Minskar matsvinnet

Den nuvarande rekommenderade temperaturen i kylskåpet är 4 grader. Något som Helena Holm menar är i det närmaste en revolution, då 5 grader Celsius har rekommenderats sedan mannaminne. 

- Energiåtgången ökar med en temperatursänkning, men samtidigt räknar man med att det bidrar till minskat matsvinn, säger Helena Holm.

Tillverkare av kyl och frys har nu också skärpta informationskrav på sig.

- Många kanske inte alltid tänker på att det finns olika zoner i kylskåpet med olika temperaturer. Tillverkarna av nya kylar har nu ett tydligt ansvar att informera om var du bäst förvarar livsmedel i ditt kylskåp. Vissa livsmedel ska du exempelvis inte alls ha i kylen, som gurkor, säger Helena Holm.

Lättare att se skillnad på energiklasser

Energiklasser på skalan A-G (A=mest energisnål), i stället för A+++ - D.

ny energimärkning-utantext.png

Men varför ändrades skalan?

- Den gamla energimärkningen gällde i över 25 år och slog i taket hos de produkter som haft energimärkningen allra längst, eftersom produkterna har blivit alltmer energisnåla. Dessutom är det lättare för konsumenten att se skillnad på ett B och ett C än mellan ett A+++ och ett A++, säger Helena Holm.

Fredrika Morand Queckfeldt på Vitvaruexperten menar att vitvarorna idag är mycket energisnåla och välkomnar energimärkningen.

- Jag tror att märkningen sätter ytterligare press på tillverkarna att tänka energisnålt i nya produkter. Alla tillverkare vill förstås ligga på A, säger hon.

De bakomliggande testerna och beräkningarna har ändrats. Därför går det inte att jämföra nya generationens energimärkning med den tidigare.

- När folk jämför de den gamla och den nya energimärkning kan vi räkna med att vi måste förklara varför ett D inte betyder att produkten är dålig, utan att det motsvarar ett betydligt högre betyg i den förra märkningen, säger Fredrika Morand Queckfeldt.

Buller visas både som decibel och i ny skala

Buller har alltid visats på energimärkningen som antal decibel, men på den nya generationen energimärkning visas buller både i antal decibel och på skalan A-D, där A betyder lägre ljud än D. Detta för att det ska vara lättare för konsumenter att jämföra mellan olika modeller av produkter.

- Det kan vara svårt för dig som konsument att förstå om 40 decibel (dB) är högt eller lågt. Tänk också på att varje produktgrupp har sin egen skala. Du kan inte jämföra bullerskalan mellan olika produktgrupper, exempelvis mellan buller när tvättmaskinen centrifugerar med buller från ett kylskåp, säger Helena Holm.

Tiden för ECO-program är synliga

Energianvändningen för diskmaskiner och tvättmaskiner visas för 100 diskningar och tvättar med ECO-programmet. Programtiden anges också i timmar och minuter.

- På sikt blir förhoppningsvis programmen snabbare, men med bibehållen kapacitet och låg energianvändning, säger Helena Holm.

Det är något som Fredrika Morand Queckfeldt också hoppas på.

- Min erfarenhet är att kunderna inte kör ECO-programmet i någon större utsträckning idag eftersom det tar så lång tid. Man orkar helt enkelt inte vänta i fyra timmar i en stressig vardag, säger hon.

Resulterar energisnålhet i att kyl och frys blir mindre?  

Om du ska göra en kyl eller frys mer energisnål krävs effektivare kompressorer och mer isolering. Det i sin tur påverkar självklart den användbara volymen eller utrymmet i kylen/frysen.

- Du kan inte bygga på bredden eller höjden, som ju är standardmått, utan du måste tumma på djup eller volym för att göra kyl och frys energisnålare, säger Fredrika Morand Queckfeldt.

En av Villaägarnas medlemmar köpte en frys med bästa energimärkning för ett par år sedan. Men det slutade med att medlemmen fick starta den gamla frysen också eftersom frysvolymen minskat med all isolering.

Finns det med andra ord risk för att konsumenterna tvingas köpa ytterligare en kyl eller frys med den nya energimärkningen?

- I det här fallet tycker jag att medlemmen skulle ha valt en annan volym eller inredning för sin frys. Mitt råd är med andra ord att välja det mest effektiva i den prisklass du har råd med, som också motsvarar dina önskemål och behov. Då ökar chansen att du blir nöjd och att du kommer att använda din nya produkt under flera år. Det kommer på sikt även att innebära en minskad miljöbelastning, säger Helena Holm.

Skärpta ekodesignkrav ska ge ökad livslängd på vitvaror

Samtidigt med den nya energimärkningen, infördes också skärpta ekodesignkrav på bland annat resurseffektivitet. Produkterna ska kunna repareras och det ska finnas reservdelar. Det finns också krav som ska underlätta för återanvändning och återvinning av material när produkten tjänat ut. De nya ekodesignkraven ska med andra ord bidra till längre livslängd på produkter och minska miljöpåverkan.

- Energimärkningen och ekodesignkraven samverkar. Att man vill förlänga produkternas livslängd hänger ihop med att produkterna efter 25 års energimärkning har blivit mer effektiva i användningsfasen, säger Helena Holm.

Tillverkarna har ett krav på sig att tillhandahålla vissa reservdelar 7–10 år efter köpet. De ska även informera återvinningsföretag om hur de ska ta isär produkten för återvinning och upplysa om miljöfarliga ämnen.

Obligatorisk och gemensam märkning för EU-länderna

Energimärkningen är obligatorisk och gemensam för EU-länderna. Energimyndigheten är marknadskontrollmyndighet i Sverige och deltar i EU-projektet Label 2020.

- Nya generationen energimärkning har bara börjat. Nu finns den på nyare vitvaror, tv-apparater och bildskärmar. Med tiden kommer den att införas på allt fler produktområden, näst i tur är lampor, säger Helena Holm.

Lägg in dina energibesparande åtgärder i Min Villa

I vår digitala tjänst Min Villa har du möjlighet att lägga in dina energibesparande åtgärder i en underhållsplan för ditt hus. Du kan också se till att få en påminnelse via mejl om när det är dags att genomföra åtgärden samt dokumentera den i text och bild.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.