Nya stickproppar uttag taklampor
Nya stickproppar uttag taklampor

Nya stickproppar och uttag till taklampor

Från och med den 1 april 2019 gäller en ny typ av stickproppar och uttag för anslutning av taklampor i Sverige. Här reder vi ut hur detta påverkar dig.

Bakgrunden är en gemensam EU-standard, med syfte att öka säkerheten och underlätta handeln på Europamarknaden. EU-standarden kom redan för tio år sedan, men nu är övergångsperioden snart slut. Från och med 1 april kommer den gamla typen av stickproppar och uttag till taklampor att sluta säljas. 

– Under övergångsperioden har det tyvärr inte hänt så mycket i branschen, så de flesta konsumenter vet inte ens om detta. Visserligen får gamla stickproppar och uttag säljas slut i butikerna, men därefter är det den nya DCL-standarden som gäller, säger Katarina Olofsson på Elsäkerhetsverket.

De nya DCL-uttagen är CE-märkta och jordade, medan stickpropparna är CE-märkta och antingen jordade eller dubbelisolerade. Eftersom få människor har de nya stickpropparna eller uttagen, finns ett förslag ute på remiss som gäller undantag för gamla byggnader. Tanken är att det ska resultera i en föreskrift från Elsäkerhetsverket, där det är tillåtet att byta ut trasiga ojordade uttag i gamla byggnader mot likadana ojordade uttag. Plus att man ska kunna köpa stickproppar av den gamla typen för att nya lampor ska kunna anpassas till gamla anläggningar.

– Vår rekommendation är naturligtvis att man jordar, det kravet har funnits länge. Men samtidigt är det ju många som inte jordar en hel anläggning bara för att ett takuttag går sönder, konstaterar Katarina Olofsson.

Nyinstallationer av takuttag ska dock göras med de nya DCL-donen. Så om du flyttar till en nybyggd bostad kan det bli svårt att använda dina gamla taklampor.

Text: Pernilla Fredholm

 

Detta gäller:

  • Bor du i ett hem med ojordade uttag är det en god idé att jorda dem.
  • DCL-uttag får aldrig installeras utan jord.
  • Nyinstallationer av uttag för taklampor ska göras med de nya DCL-donen.
  • I äldre anläggningar får trasiga uttag av den äldre ojordade modellen bytas ut till ett motsvarande uttag, så länge produkten finns kvar på marknaden.
  • Sätta en stickpropp på en lös armatur får du göra själv, förutsatt att du har tillräckliga kunskaper.
  • Ett redan jordat uttag får du byta själv.
  • Ett ojordat uttag får bytas till ett likadant ojordat. För byte av ett ojordat uttag till ett nytt jordat uttag så krävs dock ett registrerat elinstallationsföretag/auktoriserad elektriker. 
  • Mer information om vad du får göra själv hittar du hos Elsäkerhetsverket.

Källa: Elsäkerhetsverket

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.