Gamla takplattor på villor ovanifrån
Gamla takplattor på villor ovanifrån

Vad ska du tänka på när du renoverar ett äldre hus

Villaägarna har pratat med SkandiaMäklarna om hur du skapar ett äldre hus* att trivas i – både för dig och för en potentiell köpare.

- Om du är kunnig och kan göra mycket av jobbet själv, lönar det sig normalt att köpa ett äldre hus och renovera – även om läget förstås påverkar värdeökningen, säger Alexander Bergh, fastighetsmäklare på SkandiaMäklarna.

Lyft fram det tidstypiska

En viktig sak att tänka på när du bestämmer dig för att renovera ditt äldre hus är att försöka behålla den äldre charmen och de tidstypiska detaljerna från husets byggår. Det kan du göra genom att ta fram fina trägolv, behålla kakelugnar och spröjsade fönster.

- Lyft gärna fram det tidstypiska utan att rucka på stil och standard. Renovera med andra ord inte sönder den äldre charmen med alltför moderna materialval. I äldre hus är det just nu populärt med bröstlister, takstuckaturer och platsbyggda möbler, som till exempel bokhyllor, kökssoffor och skafferier, säger Alexander Bergh.

Utvändig renovering viktigare för äldre hus

För äldre hus är utvändig renovering viktigare inför en husförsäljning än om du har ett nyare hus. Det handlar om att ge ett gott helhetsintryck genom att bevara och lyfta fram den äldre charmen.  

- Om du har ett typhus där alla hus ser likadana ut är det inte lika avgörande att renovera utvändigt. Men för äldre hus är utseendet viktigt. Om du har ett äldre hus är det definitivt värt att måla om fasaden och renovera vindskivorna uppe vid taknockarna inför en försäljning, säger Alexander Bergh.


*
Ett äldre hus är självklart en definitionsfråga. I denna artikel har vi valt definitionen: hus byggda före 1950.

Foto: Ida Gyulai

Renovera ditt äldre hus med Min Villa

I Min Villa har du möjlighet att lägga in genomförda och kommande renoveringar i en underhållsplan för ditt hus. Du kan också se till att få en påminnelse via mejl om när det är dags att genomföra åtgärden och dokumentera den i text och bild.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.