Dags att bygga trädäck?

Vill du ordna en skön plats i solen till sommaren? Här är några goda råd.

Det finns många sorters trallvirke att välja på, satsa gärna på ett kvalitetsmaterial som inte har den där grönskimrande tonen som var det vanliga förr.

Trädäck på marken

För att bygga ett trädäck direkt på marken börjar du med att gräva bort minst 20 cm av markens ytskikt. Lägg dubbla lager markduk i utgrävningen, fyll sedan upp med makadam som packas hårt med hjälp av markvibrator (s k padda, kan hyras).

Underlaget ska slutta från huset med ett par centimeter per meter så att regnvattnet rinner bort från husgrunden. Därefter är det bara att bygga själva golvet – byggbeskrivning för detta kan du ladda ner gratis hos beijerbygg.se. Där kan du även få en beräkning av hur mycket material som går åt.

Upphöjd altan

Samma förarbete är att rekommendera även för en upphöjd altan. Tar du inte bort matjorden hålls altanen fuktig underifrån. Om hela altanen byggs in som ett uterum ska man även lägga plast på marken för att slippa markkondensen.

En upphöjd altan byggs sedan vanligtvis på gjutna betongpelare eller stolpar av impregnerat virke som fästs i betongplintar. Enklast är att köpa färdiga betongplintar som grävs ner i marken. Känsligaste punkten är infästningen av den bärande regeln i husväggen. Om det finns risk för att regn och snö kommer åt där bör man skydda genomföringarna med t ex silikon eller om möjligt med plåt eller asfaltpapp som gör att fukt inte kan söka sig in i fasaden. l

Skötselråd för trätrall

  • Det är inte fukten som förstör en altan utan solen som sliter på den. Därför mår altanen bra av en årlig behandling. Tvätta först rent och stryk sedan träolja på däcket.
  • Skugga = risk för mossa. Om altanen ständigt skuggas av träd och buskar får mossa och alger bättre livsbetingelser än om solen kommer åt.

Text: Tore Tobiasson
Foto: Emma Shevtzoff

Ur Villaägaren

Gratis byggbeskrivning

  • Instruktionen Bygg ett trädäck på mark laddar du ner helt gratis på beijerbygg.se.