Grannar umgås på veranda och skalar äpplen
Glad familj på uteplats i sommartid
Grannar umgås på veranda och skalar äpplen

Gemenskapen lockar medlemmar till Villaägarna i Östersund

I Östersund blomstrar en oas av gemenskap och lärande hos Villaägarna. Under förra hösten skapade styrelsen Torsdagsklubben, ett initiativ som inte bara lockar nya medlemmar utan också har fördjupat banden mellan de befintliga.

Utöver de många fördelar som svenska husägare upplever genom sitt medlemskap i Villaägarna så har lokalföreningen i Östersund lyckats skapa en fristad för samhörighet och kunskapsutbyte genom Torsdagsklubben.

Under den gångna hösten har medlemmar och nyfikna själar samlats på torsdagar för att utforska en värld av äventyr, insikter och framför allt gemenskap.
Med över 20 år som medlem har nuvarande ordförande för lokalföreningen, Carl-Axel Jonsson, tillsammans med styrelsen, gjort projektet Torsdagsklubben till en viktig och populär del av Villaägarnas verksamhet i Östersund.

20 procent är ensamhushåll

– Jag pratade med kommunen som berättade att cirka 20 procent av alla hushåll här är ensamhushåll. Då tänkte jag att om det är 20 procent av våra 850 lokalmedlemmar blir det ju en hel del människor som säkert söker en större gemenskap. Så vi sökte bidrag från Socialstyrelsen och fick det, förklarar Carl-Axel.

Under hösten har deltagarna i Torsdagsklubben fått möjlighet att utforska en mängd olika ämnen och platser. Från lärorika besök av polis och brandförsvar till kulturella utflykter om historiska kyrkor runt Storsjön, har torsdagarna varit en resa fylld av spännande upptäckter och gemyt.

Skapar gemensamma minnen tillsammans

– Totalt har vi nog gjort 14 aktiviteter under hösten med 25-30 personer varje gång. Det blev en sådan succé att vi ansökt om samma bidrag och fått runt 100 000 kronor igen till sådana här gemensamma aktiviteter, säger Jonsson med stolthet.

Det blir som ringar på vattnet

Men Torsdagsklubben handlar inte bara om att utforska världen utan också om att bygga relationer och skapa gemensamma minnen. Car-Axel beskriver hur första träffarna kanske var lite trevande och tystlåtna, men snart började deltagarna att känna varandra och vågade släppa loss.

– Det ger ju en positiv känsla som gör att man verkligen känner att det är värt att jobba med det här.

En plattform där gemenskapen blomstrar

För många ensamstående hushåll har Torsdagsklubben blivit en viktig plattform för medlemmar att möta nya människor och känna sig delaktiga. Genom att erbjuda en mix av intressanta föreläsningar, spännande utflykter och kulturella aktiviteter har Villaägarna i Östersund skapat en gemenskap som sträcker sig långt utanför husväggarna och in i hjärtat av staden.

– Det blir som ringar på vattnet, medlemmar som varit med på våra aktiviteter dyker gärna upp igen och då har de med sig någon granne som också vill vara med i gemenskapen berättar ordförande Carl-Axel Jonsson.

I en tid där vi alltmer isolerar oss bakom skärmarnas sken, är Torsdagsklubben en påminnelse om vikten av verklig, mänsklig interaktion. Genom att erbjuda en plats för samtal, skratt och lärande, har lokalföreningen i Östersund skapat en plattform där gemenskapen blomstrar och där intresset för Villaägarnas verksamhet väcks.

Det betyder mycket för medlemmarna

– Vi brukar marknadsföra våra aktiviteter i lokaltidningarna, så som Östersundsposten dit vi brukar vara snabba och skicka in någon bild när Torsdagsklubben varit ute på nya aktiviteter. Det blir bra PR och gör att vi syns.

Och nu fortsätter succén.

– Jag fick ett mejl från en av de kvinnliga deltagarna beskrev att det hade betytt så mycket för henne att det var rent rörande. Många med henne har önskat en fortsättning, och det blir det. Efter vi redovisat framgångarna för Socialstyrelsen har vi nu åter sökt, och fått beviljat, nytt bidrag så våra medlemmar har att se fram emot många nya spännande aktiviteter – och så den härliga gemenskapen som den ger såklart, säger Carl-Axel Jonsson. 

Bli medlem hos oss!

Kliv in i gemenskapen och träffa andra villaägare där du bor. Tillsammans har vi roligt samtidigt som vi förbättrar livet i hus.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.