Polis i grannområde pekar åt kvinna

Sanktioner mot Ryssland kan leda till ny stöldvåg

Internationella stöldligor har under pandemin riktat om sitt fokus från bostadsinbrott till att stjäla katalysatorer från bilar. Mats Galvenius, vd på Larmtjänst befarar att sanktionerna mot Ryssland kan skapa en enorm efterfrågan på västerländska produkter och reservdelar.

Ligorna begår bostadsinbrott, stjäl bilar och bildelar, båtmotorer, entreprenad- och jordbruksmaskiner och mycket annat. Sverige har större problem med stöldligorna än våra grannländer och övriga länder i Europa.

Efterfrågan får ligorna att hitta nya vägar

Sanktionerna mot Ryssland kommer troligtvis skapa en enorm efterfrågan på västerländska produkter som hemelektronik, mobiler, båtmotorer, datorer och reservdelar.

- Just nu är det svårt att föra in stöldgods från Sverige till Ryssland, men vi vet att ligorna är otroligt duktiga på att ställa om. De behöver bygga upp ny logistik och när det finns efterfrågan kommer de att hitta vägar att stjäla de här produkterna i Sverige och föra in dem till Ryssland. Det är bara en tidsfråga.

Anlitar svenska livsstilskriminella

Eftersom gränserna har varit stängda under pandemin har det varit svårare för ligorna att ta sig in i landet och att föra ut stöldgods. Ligorna anlitar därför ofta svenska livsstilskriminella som utförare. Katalysatorstölderna har ökat lavinartat de senaste två åren.

Riskfritt att stjäla katalysatorer

- Katalysatorer är lätta att stjäla. De går inte att spåra eftersom de inte är märkta. Även om du stoppar en bil full med katalysatorer så är det svårt att bevisa att det är stöldgods. Det är i princip riskfritt, säger Mats Galvenius.

Tullen behöver få utökade befogenheter

- Tullen får bara stoppa utförsel av stöldgods om de snubblar över det. Men eftersom de inte gör några utförselkontroller där de kan råka hitta stöldgods blir lagändringen blek och tandlös, säger Mats Galvenius och föreslår en rad förändringar.

  • Gör utförsel av stöldgods till smuggelbrott så att tullen får fulla befogenheter att stoppa utförseln.
  • Utförselkontroller vid de tolv gränsövergångar där en stor del av stöldgodset förs ut.
  • Ordentliga resurser till Polisen så att de kan utreda de brott som sker i stället för att skriva av dem.
  • Privatpersoner måste ha bättre koll på identiteten på sina ägodelar för att möjliggöra identifiering vid en eventuell stöld. Det är viktigt att spara information som kan underlätta identifiering med exempelvis skrovnummer, motornummer, ramnummer eller serienummer så att man kan lämna korrekta uppgifter till polis och försäkringsbolag.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.