Torkade blommor
Torkade växter
Torkade nyponkvistar
Torkade nyponkvistar

Torka växter och bevara skönheten

Prova dig fram med blomsorter från den egna rabatten eller plocka i naturen. Det finns massor av växter som bevarar sin skönhet i torkad form.

Minna Mercke Schmidt, blomsterbloggare, delar med sig av sina tips kring favoriterna nypon, solboll, lavendel, hortensia, blå bolltistel, vallmo och eukalyptus.

Arrangera kvistar av nypon

Vilda och gammaldags rosor ger de vackraste nyponen. Plocka kvistar. Låt torka och arrangera sedan i små vaser, stick ner i kransar eller varför inte dekorera presenter?

Vänta tills solbollen är ett år

En ettårig blomma som med sina gula blombollar på stela stjälkar är perfekt att torka. Om du vill odla den själv i rabatten ska du förkultivera inomhus under tidig vår och sedan plantera ut när risken för frost är över. Den ståtliga solbollen blir 60 cm hög.

Häng knippor av lavendel

En fantastisk dofthöjare i hemmet, som fortsätter att lukta gott ett bra tag även när den torkas. Knyt ihop små knippor av lavendel och låt torka hängande. Förr sydde man doftpåsar fyllda med torkad lavendel och la i linneskåpet.

Styla hortensian med hårsprej

Denna praktfulla blomma måste få torka sakta, i en vas med lite, lite vatten i botten. Börja med att ta bort alla blad. Placera vasen i rumstemperatur och i skydd från direkt sol. Ett knep för att behålla blomman extra fin är att spreja den med ett tunt lager hårsprej.

Sätt blå bolltistel i vas med höga kanter

Tistlar har ofta spännande former och gör sig fint som torkade. Blå bolltistel är en långlivad och tålig perenn, som lockar fjärilar till din rabatt. Ta in och torka en bukett hängande eller i vas med höga kanter som stöttar stjälkarna.

Torka vallmofrökapslar upp och ner

När vallmon tappat sina kronblad, återstår de fantastiska frökapslarna. De är perfekta att ta in och låta torka några veckor hängande upp och ner. Sedan är det enkelt att skapa spännande arrangemang tillsammans med andra torkade växter eller som kontrast till färska blommor.

Köp eukalyptus som snittblomma

Ännu en sort som sprider en härlig doft, även när den är torkad. Och den ser nästan likadan ut i torkad version som när den är helt färsk. Eukalyptus kan du köpa som snittblomma i blomsterhandeln.

Bild: Getty Images

Ur Villaägaren

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.