Plockar ut kort ur plånbok
Plockar ut kort ur plånbok
Premium

Så fungerar distansavtalslagen

Vad har jag för rättigheter när jag köpt något på nätet som jag vill lämna tillbaka? Villaägarna informerar om distansavtalslagen som bland annat ger dig rätt till information innan köp och ångerrätt efteråt – med vissa undantag.

För att det ska handla om ett distansavtal krävs att avtalet görs på distans eller på en annan plats än säljarens affärslokal.

Som exempel på distansavtal kan nämnas e-handel, telefonförsäljning och postorder. Det finns undantag när distansavtalslagen inte gäller, till exempel om det pris som du sammanlagt ska betala är under 400 kronor.

I infoskriften kan du läsa om vilken information som säljaren är skyldig att ge dig innan ni ingår avtal, exempelvis sitt namn, kontaktuppgifter, varans pris och eventuella porto- eller fraktkostnader eller övriga tilläggskostnader med mera. När ni kommit överens om att ingå avtal så ska säljaren också ge dig en bekräftelse på avtalet.

Ångerrätten

Vid distansköp har du har rätt att ångra dig inom 14 dagar. Då ska du lämna eller sända tillbaka varan i oförändrat skick med en gång. Du står för returkostnaderna om inte säljaren har missat att informera om den kostnaden eller själv erbjudit sig att stå för den. Sedan ska du få tillbaka det du har betalat senast inom 14 dagar. I infoskriften till höger kan du läsa mer detaljerad information om förutsättningar runt ångerrätten och om de undantag som finns.

Köp från utlandet

Om ett köp ska anses ha skett i Sverige eller i ett annat land kan vara svårt att avgöra när köpet sker via e-handel. Men räkna med att svensk lag gäller vid köp från en hemsida som riktar sig till konsumenter i Sverige. Är däremot hemsidan internationell vad avser språk, valuta med mera blir bedömningen mer osäker. Köper du varor från ett land utanför EU kan du inte räkna med samma konsumentskydd. Då kan också kostnader för bland annat tull och moms tillkomma. Läs mer i infoskriften till höger.

Avtal med minderåriga

En inte ovanlig situation är då minderåriga barn medvetet eller omedvetet ingår avtal via hemsidor utan sina föräldrars vetskap. I Sverige är en person under 18 år inte myndig och kan heller inte ingå avtal utan förmyndares samtycke, varför avtal som ingås av en minderårig inte är rättsligt bindande.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.