Man visar upp smart app på mobil

Så fungerar timprisavtal

Det krävs stort engagemang med din elanvändning för att spara pengar med timprisavtal. Du får ditt elpris per timme istället för per månad och du kan styra din förbrukning av el till den tiden på dygnet när elpriset är som lägst. Villaägarnas byggnadstekniker Malte Rungård guidar dig.

Att välja timprisavtal innebär att du väljer att förbruka din el när den står som lägst i pris, vilket normalt sett är nattetid. Ett timprisavtal följer timpriserna på elbörsen och kan variera mycket över tid. Bland annat beroende på årstid, men också beroende på nederbörd och vind. El är ofta dyrare på vintern än på sommaren i Norden.

Skillnaden mellan månadsbaserat elpris och timpris

Med rörligt månadspris på el betalar du samma elpris per kWh under hela månaden. Med ett timpris varierar priserna istället timme för timme. För att avtalet ska bli förmånligt är det viktigt att undvika att förbruka el de dyraste timmarna och istället förbruka på de billigaste.

Kräver engagemang från alla i hushållet

Det kan vara svårt att flytta sin matlagning eller andra sysslor som att duscha till billigare timmar på dygnet. Men det är ändå viktigt att alla i familjen förstår principen med timprisavtal och att bästa kilowatten är den som förbrukas på natten.

Genom någon form av automatisering av till exempel värmepumpen i ett eluppvärmt hus kan du undvika att den går för fullt under dygnets dyraste timmar.

Risker med att tvätta nattetid

Det finns aktsamhetskrav i de flesta villaförsäkringar som medför att tvätt- och diskmaskin ska köras under uppsikt och då krävs det att man är vaken. Det finns risker med att köra tvättmaskinen när man sover då en brand eller vattenskada kan uppstå. Om en disk- eller tvättmaskin plötsligt fattar eld är det viktigt att man är närvarande och kan agera direkt. 

Kan inte återgå till månadspris

Tänk på att om du har aktiverat timavläsningen på mätaren har en del bolag som policy att du enbart sen kan välja mellan fast- eller timpris. Du kan då inte gå tillbaka till månadspris. Timpris kräver också att du är engagerad i din elanvändning och möjlighet att påverka den. Månadspris, även kallat månadsavsläsning, är inte lika påverkbart.

Så ska du tänka kring timpris på el

  • Alla boende i huset ska vara medvetna om och engeagerade i detta val för att bidra till att det är genomförbart. 
  • Använd tvättmaskinen under lågpristider.
  • Använd diskmaskinen under en tidpunkt när du fortfarande är vaken men priset är lågt. Det beror på aktsamhetskrav i de flesta försäkringsvillkor.  
  • Torktumla nattetid. Dock är det alltid billigare att självtorka tvätten.
  • Ha ett värmesystem som kan styras även när du inte är hemma. 
  • Ladda din elbil på natten. 
  • Skaffa smart styrning av huset för belysning som släcker vissa tider på dygnet eller reducerar antalet ljuskällor.
  • Undersök hur mycket din elektronik drar i viloläge. Stäng av elektronik eller dra ur laddare som inte används.  
  • Matlagning kan vara lämpligt att genomföra senare på kvällen om det är möjligt, alternativt preparera maten inför morgondagen. 

Omvärldsläget påverkar energimarknaden

Vår kommande energimarknad är dock tuff framöver och spelreglerna ändrar sig hela tiden. Det spås bland annat dyrare pris på el även nattetid under vinterhalvåret vilket i sig även påverkar timpriset.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.