Boken om Segeltorp

Boken är skriven av Åke Sanell, som i sitt yrkesliv arbetade med finansfrågor på bland annat Finansdepartementet och FN i New York.

Boken om Segeltorp

Boken är skriven av Åke Sanell och består av 190 sidor och ger en fyllig bild av samhället Segeltorp under drygt 25 år. Boken bygger på material ur Riksarkivet, Stockholms stadsarkiv och Huddinge kommunarkiv. Den innehåller - utöver text - många kartor och bilder som aldrig tidigare har publicerats.

Boken kostar 150 kr och kan beställas genom oss på e-post segeltorpsvillaagare@hotmail.se. Den finns även att köpa i Centrumshopen i Segeltorps centrum. 

1920-1940

Största delen av boken handlar om hur Segeltorp växte och ekonomin utvecklades. Den beskriver hur det gick till när municipet bildades och hur det fungerade. Den berättar om hur Segeltorpsborna försökte lösa praktiska problem i sin dagliga tillvaro; att hålla ordning i samhället, bygga anläggningar för vatten och avlopp och att ordna belysning på vägarna.

Ett kapitel handlar om en konflikt mellan municipet och privata intressen. Från 1930-och 1940-talen ger text och bilder glimtar från nöjesliv och jubileumsfirande, de bekymmer som andra världskriget vållade och mycket annat.

Tillhörighet Huddinge

I början av 1950-talet ville många att Segeltorp skulle inkorporeras i Stockholms stad. Den idén förverkligades ju inte men det gjordes utredningar som ger intressant information om hur det var i Segeltorp på den tiden. Ekonomin var välskött. Då municipet avvecklades vid slutet av 1952 ägde det ganska stora tillgångar som togs över av Huddinge kommun.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.