Parken fyller många viktiga sociala funktioner. Till en början var Edsbergsparken en adlig paradanläggning otillgänglig för Sollentunas befolkning.

Då kommunen 1955 köpte marken, öppnades parken och blev en plats för promenader mellan gröna gräsmattor, växande träd och buskar samt färgglada blomsterrabatter. Idag har parken stor betydelse för trivsel, välbefinnande och skönhetsupplevelse och är mitt inne i en period av försiktig förnyelse.

Slottet/Edsbergs säteri/Edsbergs gård
Edsbergs gård uppfördes ursprungligen omkring år 1630 av proviantmästaren Henrik Olofsson. Greven Gabriel Bengtsson Oxenstierna, riksskattmästare och kusin till Axel Oxenstierna, övertog gården någon gång under 1630-talet och fick sätesfrihet år 1647. År 1670, när huset gått i arv till sonen, Gabriel Gabrielsson, var kung Karl XI och änkedrottningen Hedvig Eleonora "till måltids".

Den förste "Rudbeckaren" på Edsberg, överståthållare Thure Gustaf Rudbeck, köpte slottet år 1757 för 360 000 daler kopparmynt. Redan 1760 ersatte han det gamla trähuset med ett gediget stenhus. Slottet blir då en tvåvånings, putsad tegelbyggnad med fasta framskjutande flyglar, täckt med ett valmat mansardtak. Stilen är förenklad fransk rokoko.

1955 köpte Sollentuna dåvarande köping, Edsbergs slott och parken kring slottet samt de övriga byggnaderna. Slottet har under senare år genomgått omfattande renoveringar.

Edsbacka marknad
Edsbacka var under flera hundra år en vitkig handel. Så småningom bedrevs handel endast vid vissa tillfällen s.k marknader. Varje år behålls t.e.x marknad på Mikaeli den heliges dag den 29 september. Vid Edsbacka krog kund marknadsfolket köpa mat och dryck.

Marknadsverksamheten och krogen lades ner på 1860-talet Vissa källor berättar att marknaden då hade urartat med superi och bråk, Sverige var vi vid denna tiden ett, fattigt, hårt alkoholiserat land.

Krogbyggnaden fick ett nytt liv som Turebergstraktens försts skola. Senare blev den bostadhus för att återuppstå som krog i början av 1980-talet. Det blev en förstklassig krog med två stjärnor i Guide Rouche.

Även marknaden fick nytt liv igen efter 120 år. Det var Turebergs IF som 1983 framgångsrikt upplivat traditionen.

Brygghuset
I parken ligger det gamla brygghuset byggt på 1750-talet Byggnaden användes då som tvättstuga åt slottsfolket. 1946 flyttade greve Magnus Rudbeck in i brygghuset och gjorde om byggnaden till bostad åt sig själv. Magnus bodde där till 1955. Huset stod sedan tomt länge och användes som redskapsbod. Ca 2009 fick brygghuset nytt liv och skepnad. Det blev ett mysigt cafe med uteplatser.

Växter
I Edsbergsparken växer många slags växter, buskar och träd. Nära slottet bl.a. stora Rodondendron och Azaleor och klätterrosor. Träden ger klättermöjligheter för små och lite större barn. Aklejan är en halvmeterhög ört som växer fritt.

Nära brygghuset finns en liten trädgård med sällsynta växter. Där hittar vi Axveronica, Backsippa, Backtrift, Nattglim, Klätt, Riddarsporre, Läkebetonika, Brinklosta.

Fåglar
Näktergalen hörs i parken från slutet av maj till midsommar. Många barnfamiljer tillbringar timmar med att mata änderna, kanadagässen, fiskmåsar och skrattmåsarna och förstås svanarna.

Fontänen
Det har sagt att fontänen äger den den lyckliga improvisationens hela tjusning. Fontänskolen med sitt porlande vatten, slottet, blommorna, träden formar en bild som besökare i parken tar till sitt hjärta.

Bäcken
Många barn har gått längst bäcken och kastat ner "båtar" för att se var de tar vägen.

Duvslaget
Då bygdegårsföreningen Stallbacken bildades, var målsättningen att arbeta för att skapa ett aktivitetscentrum och en kontaktpunkt med bygdens historia på Stallbacken. Lokalen kan hyras för fest eller andra ändamål.

Konsthall
Efter att Sollentuna kommun under 1955 låtit rusta upp Stallbyggnaderna öppnades en konsthall 1996.
Den är idag navet i kommunens satsning på EDSVIK.

Kommunens information om aktiviteter i Edsbergsparken.

 

Källhänvisning: forum EDSVIK, 1_2013