Solceller på tak och pengar

Tullkrig och effektavgifter gynnsamt för solceller

USA:s höga tullar har gjort att priserna på solceller rasar. Samtidigt vill allt fler bli mer självförsörjande på el på grund av de planerade effektavgifterna. Nu är rätt tillfälle att installera solceller, menar Villaägarnas samhällspolitiske expert Håkan Larsson.

Efter en kraftig tillbakagång i försäljningen av solceller 2024 ökar den nu igen. Flera olika faktorer ligger bakom ökningen, och enligt Villaägarnas samhällspolitiske expert Håkan Larsson är marknaden gynnsam för konsumenterna.

- Har man gått i tankar att installera solceller, då är det nu man ska slå till, säger Håkan Larsson i en intervju med Privata Affärer.

  • Effektavgifter senast 2027

Flera elbolag har redan börjat med effektavgifter, och senast 1 januari 2027 ska alla ha infört den nya prismodellen. För villaägare kan avgifterna innebära en ökad kostnad med flera hundra kronor i månaden, och det blir ännu viktigare att kunna styra elförbrukning till tider då nätet är mindre belastat. Alternativa energikällor som exempelvis solceller gör detta enklare. 

- Om man med solceller kan få ned effekttopparna, kanske i kombination med batterilagring, kan det göra stor skillnad, säger Håkan Larsson till Privata Affärer.

  • USA-tullar ger dumpade priser i Europa

USA:s höga tullar har tvingat sydostasiatiska solcellstillverkare att fokusera på andra marknader. Europa översköljs nu av solceller och batterier med dumpade priser som resultat. Enligt Magnus Juvén, vd på installatörsföretaget Wettersol, har inköpspriserna på solceller minskat 40 procent på senare tid.

- Vi märker sedan tullkriget bröt ut att betydligt fler hör av sig och vill köpa solceller, batterier och ai-styrning för att vara självförsörjande på el, säger Magnus Juvén till P4 Jönköping.

Glöm inte avdragen!

Tänk också på att du kan få skattereduktion för installation av grön teknik. Avdraget gäller kostnaden för både material och arbete, och är mer fördelaktigt än ROT-avdraget (som bara gäller arbetskostnaden). De båda bidragen kan inte heller användas samtidigt.

- Det ekonomiskt mest fördelaktiga är att installera solceller och batterier samtidigt och använda det gröna avdraget. Sen kan man använda avdraget igen följande år om man exempelvis vill utöka med fler batterier, säger Malte Rungård, byggteknisk expert på Villaägarna.

- Däremot kan man använda ROT-avdraget, som i år tillfälligt höjts till 50 procent, om man exempelvis behöver lägga om taket, och sedan använda avdraget för grön teknik till själva solcellsinstallationen. 

Grönt avdrag och ROT-avdrag:

  • Solceller – 20% avdrag för material- och arbetskostnad (15% från 1 juli 2025)
  • Batterier – 50% avdrag för material- och arbetskostnad
  • Laddboxar – 50% avdrag för arbetskostnad
  • ROT-avdrag – 50% avdrag för arbetskostnad (Tillfällig höjning från 30% under 2025)

 

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.