I februari tågade Villaägarna från Mynttorget till näringsdepartementet där vi överlämnade ett protestmanifest innehållande nära 1 000 vittnesmål från människor som drabbats av höga energikostnader. Med berättelserna framförde Villaägarna tre krav: sänkt energiskatt, skärpt elnätsreglering och förutsägbara elpriser.
Nu har regeringen släppt ett förslag där elskatten föreslås sänkas med 3 öre jämfört med omräknad nivå till höstens budget. Det förväntade priset till 2026 motsvarar 44,1 öre exkl. moms per kilowattimme och skulle med förslaget bli 41,1 öre exkl. moms per kilowattimme.
För ett genomsnittligt villahushåll skulle det innebära en sänkning på 750 kronor per år.
För ett genomsnittligt villahushåll skulle det innebära en sänkning på 750 kronor per år. En sänkning på 6,8 procent. Att energiskatten sänks, även om det är lite, är ett historiskt trendbrott. Under de senaste drygt 15 åren har den ökat med cirka 19,5 öre per kWh. Det går fortfarande att argumentera för att sänkningen behöver bli större. En sänkt energiskatt ger hushållen en bättre ekonomisk trygghet och gör dessutom Sverige mer konkurrenskraftigt som land att investera i.
Konsumenternas Energimarknadsbyrå har gjort en jämförelse av utvecklingen för KPI (de allmänna kostnadsökningarna) under det senaste decenniet. Energiskattens utveckling för perioden 2010–2020 visar att KPI ökade med 10,7 procent. Energiskatten har under samma period ökat med 26 procent.
Den föreslagna sänkningen omfattar även de delar av Sverige där man idag också har en reducerad energiskatt, den så kallade ”Norrlandsrabatten”.
Förslaget en positiv viljeyttring
Förslaget har lagts fram i en promemoria som en del av den remittering som förbereder skatteförslag inför budgetpropositionen för 2026. Huruvida förslaget sedan realiseras i budgeten är beroende av det ekonomiska läget, reformutrymmet och finansieringsbehovet samt de regeringsinterna förhandlingar som förs i det slutliga arbetet med budgetpropositionen.
Förslaget blir alltså inte verklighet förrän det läggs fram i budgetpropositionen, men ska ses som en viljeyttring som nu analyseras av finansdepartementet. Förslaget är också en utveckling från förra året då ett förslag remitterades att frysa och ta bort den uppindexering av energiskatten som sker årligen. Det förslaget stupade dock i förhandlingar som följde och fick aldrig läggas fram i budgetpropositionen.
Villaägarnas Riksförbund har därför i flera opinionssammanhang framhållit ett stöd till ansatsen att minska energiskatten.
Villaägarnas Riksförbund kampanj för sänkt energiskatt ger nu konkreta resultat, nu behöver finansdepartementet och de förhandlingar som följer i regeringen inför budgeten mynna ut i att lätta på trycket från energiskatten!
Jonathan Lindgren
Samhällspolitisk expert Villaägarna