Lammsafari

Hur exotiskt kan det bli då lamm kan åka på safari, nä inte riktigt så exklusivt men väl så här:

Lördagen den samlades 26 personer inklusive 4 barn från Järna-Mölnbo Villaägareförening. Vårt mål var satt till Molstabergs gårdsbutik där vi skulle inleda dagen med en utflykt på Säteriets ägor för att lära oss lite mer om lamm och fårhållning.

Platsen var alltså Molstabergs Säteri en gård med anor från 1700–talet, dock har den bara varit familjen Aschans ägor sedan 60-talet. Betesmarken och ladugårdar arrenderas i dag av dottern Elisabeth och hennes man Johan som bedrivit fårhållning på gården sedan 2006. Verksamheten bedrivs helt ekologiskt och har en besättning (antal djur) om ca 1300st efter lammning och beståndet inkluderar ca 500 avelsdjur som står i ladugården över vintern. Johan och Elisabett är noga med hur djuren mår och vad de får för foder, mycket för sitt eget intresse men också så att kött och korv ska kunna märkas enligt de regler som krävs för KRAV-märkta livsmedel. Sedan 2011 säljer man det mesta av det man producerar genom den egna gårdsbutiken. Vi all klämde in oss i några av bilarna och åkte i karavan in i en utav hagarna där vi sedan stannade och klev ut mitt ute i hagen, Elisabeth berättade kort historien om gården och om driften. Sedan fick de som ville möjligheten att försöka mata djuren, vid matningen var det mycket viktigt att man är en snäll person så att fåren ska kunna känna sig trygga och om du inte är verkar snäll så kommer fåren inte till dig trots att du försöker bjuda på fårgodis.

Efter denna lärorika utflykt samlades vi åter vid gårdsbutiken där vi skulle få lära oss lite inför den kommande grillsäsongen. Här hade vi nöjet att lyssna och lära av en av de mer namnkunniga personerna i ämnet Rune Kalf-Hansen som varit aktiv som kock i över tjugo år. Han har varit verksam i såväl Danmark, Frankrike och sen ett antal år tillbaka även i Sverige. Han har även arbetat tillsammans med Blossom i TV programmet Toppform. Han specialisera sig numera på ekologisk mat baserade på säsongens råvaror. Vi hade under det att vi fick avsmaka maten en diskussion runt det närproducerade och vilken kvalitet vi ville ha på våra råvaror.

Det bjöds på allt man kan tänka sig i form av sallader och kött. Vi fick börja med en värmande och delikat buljong kryddad med ramslök, buljongen hade han använt för att förkoka en fårbog så att den skulle bli riktigt mör innan den grillades. Han visade även att man kan använda njure och lever i till exempel pytt i panna, gjorde bland annat en fräsch sallad smaksatt med maskrosor, smaskiga lammburgare och avslutningsvis bjöd han på rabarberkompott från lokalt odlade rabarber.

Vi i styrelsen som organiserade detta eventet kände oss mycket nöjda, och vi fick uppfattningen av att alla deltagare också var riktig nöjda och fyllda med ny matinspiration.

 

Skrivet av: Christian Nielsen

Foto: Anna Pettersson

 

Vägbeskrivning till Molstabergs Säteri se: www.molstaberg.se

Information om Rune Kalf-Hansen se: www.kalf-hansen.com