Energisäkra ditt hus

Rapport från vår Energimässa i Mölnbo 2012

Järna-Mölnbo Villaägareförening ordnade den 20 oktober 2012 en energimässa i Mölnbo Folkets Hus. På denna mässa kunde besökarna möta utställare och entreprenörer från olika lokala företag, och man kunde över en kopp kaffe diskutera olika produkters påverkan på sin egen energiförbrukning. Tanken och iden med mässan var att med hjälp av ett antal utställare och föredragshållare ge besökarna information i frågor som rör energiförbrukning och presentera olika tillverkare och leverantörer av system kring uppvärmning, isolering samt miljövänliga energikällor. Kort sagt ge en mängd olika idéer om energibesparingar som kan sänka kostnader samt bidra till en lite bättre miljö.

På plats var kommunens energi- & klimatrådgivare och företagen Telge-miljöisolering, Energiknippet, Järna ventilation & fastighets AB, Elda butiken i Gnesta, O2 el och som en liten utstickare Trygga Hem. Utställaren SP-fönster beklagade att de inte kunde komma men skickade oss informationsmaterial att dela ut under mässan.

Det var speciellt trevligt att höra från en av utställarna om hur sådana här små lokala angagemangen oftast ger mer än att delta i stora sammanhang, att det finns ett oerhört värde i att möta den enskilda kunden på kundernas hemmaplan. Detta kändes kul att höra, speciellt med tanke på att en av de till mässan inbjudna förtagen, troligen inte tyckte detsamma. Det kommunala energibolaget, svarade inte på inbjudan, trots flertalet telefonsamtal och e-post, men däremot satsar de stora summor på radioreklam. Så i stället för vindel från Telge Energis såldes det med säkerhet andelar i Sveriges största vindelsaktör O2 el ekonomiska förening under denna energimässa.

Ett mycket uppskattat föredrag som hölls två gånger under dagen var det som kommunens energirådgivare höll genom sin konsult Patrik Wildjang. Bägge föreläsningarna som vardera var planerade att ta 45-minuter tog tack vare många bra frågor och en aktiv dialog med deltagarna närmare 1 ½-timme. Här fick vi bland annat lära oss skillnaderna mellan alla sorters lampor samt hur viktigt det är att se över husets skal innan man väljer förnyad energikälla.

Mässan var öppen mellan klockan 10 och 16 och vi hade inför dagen en förhoppning på att få se åtminstone ett 50-tal besökare vilket vi lyckades med. Så resultatet kunde sammanställas till godkänt då såväl besökare som utställare och föreläsare var positiva till det vi åstadkommit. En lärdom till framtida energimässor är att många var intresserade av att diskutera fönsterfrågor, allt från skillnader i materialval till skillnaden av miljön i huset efter ett eventuellt fönsterbyte.

Avslutningsvis vill vi tacka alla som kom, utställare, såväl som besökare för ett väl genomfört arrangemang samt alla i styrelsen som bidrog till att detta blev en verklighet. Vi kan varmt rekommendera denna energimässa och om vi gör om detta om ett eller två år hoppas vi på ännu fler besökare.

Tack!

Styrelsen i Järna-Mölnbo Villaägareförening

Text: Christian Nielsen

Foto: Anna Pettersson

 

 

 

Utställare 

Eldabutiken - Kaminer och öppna spisar
Energiknippet - Solceller, värmepumpar m.m.
Järna ventilation - Alla sorters värmesystem och ventilation
O2 - Vindkraft
Södertälje Kommun - Energirådgivare
Telge miljöisolering - Miljövänlig isolering
Trygga Hem - Skalskydd och brandskydd