Välkommen till Samfällighetsföreningen Gjutaren Sundsvall

iDetta är en samfällighetsförening. På denna sida ansvarar samfällighetsföreningen för innehållet.

Kort om oss

Samfälligheten Gjutaren på Jakob Sjöléns väg i Sundsvall består av 34 hus fördelade på åtta huskroppar. Det finns inom området 4 hus med tre rum och kök. Övriga hus har fyra rum och kök.

Området började byggas i slutet av 1970-talet och den första inflyttningen var i januari 1980. Samfällighetsföreningen bildades formellt den 1 april 1980.

Historia

Vem var Jakob Sjölén?

Vi bor ju vid Jakob Sjöléns väg och det kan vara intressant att veta vem som döljer sig bakom vårt gatunamn.

Jakob Sjölén föddes den 23 september 1835 i Tuna. Han kom tidigt ut i världen och arbetade vid varven i Sundsvall som skeppstimmerman. De sista 30 åren av sin levnad tillhörde han Skönsmons församling. Under dessa år blev Jakob skeppsbyggmästare vid Vindskärs Sågverk/Vindskärsvarv. Hans kunskaper i skeppsbyggeri belönades vid en industriutställning med medalj för utmärkt fartygsmodell.

På Skönsmon var han ledamot av kommunalnämnden och fattigvårdsstyrelsen. Han hade också stor del i tillkomsten av Skönsmons kyrka.

Jakob Sjölén var även brandchef på Skönsmon. Till sin fastighet hade han skaffat sig en större brandspruta med vilken han verksamt bidrog med att rädda järnvägsstationen i Sundsvall (Casino Cosmopol idag) vid den stora stadsbranden 1888.

Sjölén donerade stora summor vid sitt frånfälle och än i dag finns bland annat en fond i hans namn, den ska verka för trivsel bland stadens brandmän.

Jakob Sjölén avled den 30 augusti 1904 och hans gravsten finns att beskåda på Skönsmons kyrkogård.