Sidan om vår fiber och dess tjänster uppdateras inom kort när vi har mer information att ge. 

Intresserad av att ansluta dig till öppen fiber?
Så här går du tillväga för att ansluta dig till Telia Öppen Fiber. 
Klicka på följande länk: https://anslutning.telia.se/contact-form
Välj i meny "Välj ett ärende", Jag vill beställa. 

Skriv ett medelande till Telia:

Hej. 
Jag vill göra ett internt operatörsbyte från vårt gamla gruppavtal till Telia Öppen fiber. 

Mina uppgifter: 
Förnamn Efternamn
Personnummer
Adress
Fastighetsbeteckning (se din fastighetsbeteckning här)
Telefonnummer
Mailadress.

Du kommer få ett mejl skickat till dig med ett avtal som du kan signera med digitalt bank-ID. I avtalet finns det olika erbjudanden. Om man vill enbart ansluta sig till öppen fiber för att sen kunna välja fritt bland alla tjänsteleverantörer så är det en anslutningsavgift på 2000 kr. 
Binder man upp sig hos Telia i 24 månader så bjuder de på anslutningsavgiften samt att du kan välja två olika paket (med eller utan TV) för en billigare månadskostnad än vad vi har idag. Efter 24 månader är det fritt att välja ny tjänsteleverantör om så önskas. 

Exempel.
Har du idag Telia 100 + TV Lagom så betalar du idag 8856kr/år. Via öppen fiber kommer de paketet kosta 7428kr/år (619 kr/månaden)

När switcharna uppgraderas kommer det finnas möjlighet att få högre hastigheter för samma pris även om bindningstiden inte löpt ut. När ett byte av switchar ska ske kan inte Telia ge information om just nu.

Läs mer på: https://anslutning.telia.se

 

 

Fakta

  • Fibern och fiberskåpet nere vid vägen Koltrastvägen/Ekebyvägen ägs av Skanova, och de är ansvariga för fibern om den skulle gå sönder.
  • Fibern är låst mot Telia. Det är valfritt att anslita sig till Telia Öppen fiber för att då få får tillgång till flera tjänsteleverantörer. 

 

 

Följande fakta skickades ut i nyhetsbrevet i december 2020. 

Fiber
Nu har styrelsen äntligen hittat en lösning för att kunna ansluta våra hushåll till Telia Öppen fiber, vilket kommer innebära fler operatörval och tjänster. Efter många turer fram och tillbaka om vem som äger fibern och vem som äger avtalet så har nu alla parter enats om en lösning.  Vi presenterar informationen om detta nedan genom frågor och svar, men kommer löpande att ge er information via vår hemsida.

Vad är Telia öppen fiber?

Öppen Fiber är Telias öppna fibernät där du som kund själv kan välja bland flera olika tjänsteleverantörer utan att behöva ändra någon hårdvara. Ett operatörsbyte är när Telia eller en annan tjänsteleverantör byter hårdvaran i huset för att kunna leverera sina tjänster.

 

Vad innebär detta för var och en i föreningen?  
Från och med 2021-01-01 kan varje hushåll som så önskar ansluta sin fiber till Telia Öppen fiber genom att skriva ett eget avtal med Telia. Detta gör ni genom att kontakta Telia på

tel. nr: 020- 40 24 00, så hjälper de er vidare. Vi vill förtydliga att byta till öppen fiber är inte ett krav och är alltså helt frivilligt. Är ni nöjd med de tjänster ni har idag behöver ni inte göra något alls.

 
Varför ska jag göra detta?   
Genom att ansluta sig till Telia Öppen fiber kan ni välja bland flera olika leverantörer och flera olika tjänster. På https://anslutning.telia.se/tjanster kan man efter nyår se vilka alternativ som finns. Detta gäller såväl internetleverantör som tilläggstjänster som t ex TV, telefoni.

Just nu är dock hastigheten begränsad till 100/100 Mbit/s. När Telia byter ut vår gamla utrustning i fiberskåpet kommer det att finnas möjlighet till högre hastigheter. 

 

Om jag inte gör något, vad händer då?  Vad händer med mitt gamla avtal/abonnemang? 

Att byta till öppen fiber är inte ett krav och är alltså helt frivilligt. Om du väljer att inte göra något så kommer dagens abonnemang att rulla vidare oförändrat. Fibern kommer vara låst till Telias tjänster och så länge den är det kan man inte byta leverantör.     

 

 

Jag har idag annan fiberleverantör än Telia, berör detta även mig?

De hushåll som idag har anslutning via IP-Only på Koltrastvägen udda nummer kommer inte beröras av detta. IP-Only har ett eget öppet fibetnät där man i sin tur kan välja leverantörer.

De finns dock möjlighet att ansluta sig till Telia Öppen fiber även på dessa adresser om man gärna vill. Dock bör ni vänta tills Telia har uppgraderat sin utrustning så ni inte får sämre hastighet än den ni har idag.    

 

Vad kostar det att ansluta sig till Telia Öppen fiber? 
Eftersom vi redan har fibern in i husen så behöver vi inte betala ”anslutningsavgiften”. De vi behöver betala för är nya media omvandlaren och ny router. Detta kostar 2000 kr/hushåll. Däremot erbjuder Telia olika paket där utrustningen ingår för 0 kr om man binder upp sig i 24 månader. Dessutom är då månadskostnaden rabatterad. Då är man dock låst till just Telia i två år innan man helt fritt kan välja leverantörer.     

 

Vill man ha en annan leverantör måste man betala fiberomvandlaren och routern till Telia Öppen fiber på 2000 kr. Vissa leverantörer kan erbjuda sig att betala anslutningsavgiften om man binder upp sig för deras tjänster en viss tid. Man får dock förhandla allt detta var för sig. Alla tillgängliga leverantörer och tjänster kommer att framgå på https://anslutning.telia.se/ efter nyår.  

 

När kommer Telia att byta ut utrustningen i fiberskåpet?

För att vi ska kunna få snabbare internet än 100/100 Mbit/s så måste Telia byta till nyare switchar. Då föreningen inte längre har ett gruppavtal så kan inte vi i föreningen påverka när bytet ska ske utan det ligger helt på Telias ansvar. Telia har dock förmedlat till Styrelsen att switcharna kommer att bytas ut inom kort eftersom de har några år på nacken. Om det dessutom är flera som ansluter sig till Öppen Fiber så kommer förmodligen bytet ske fortare.

 
Kan styrelsen hjälpa mig med mitt nya avtal?
Genom att föreningen har lämnat gruppavtalet så kommer inga fiberärenden längre kunna gå via styrelsen. Styrelsen kommer dock lägga upp information och erbjudanden angående fibern på föreningens hemsida. 

 

Mer information finns att läsa på vår hemsida.

Inom kort kommer mer information om fibern och dess tjänster kommer läggas upp på föreningens hemsida http://www.nybybacke.se/