Kvibergs Terrass Samfällighetsförening 

 

Välkommen till Kvibergs Terrass Samfällighetsförening!

iDetta är en samfällighetsförening. På denna sida ansvarar samfällighetsföreningen för innehållet.

Välkommen till vår gemenskap!

Husen och området

I området finns 52 hus byggda av NCC med byggår 2004. Här finns två lekplatser, två gemensamma parkeringar samt soprum.

Uppvärmning: Samtliga hus har vattenburen värme via fjärrvärme
Golvvärme i plan 1 och radiatorer i plan 2.

Kabel-TV: Comhem.

Parhus
Området har 16 st parhus
i 2 plan. Husen är 112 kvm stora och har 4-5 rum och kök.
Atriumhus
Området har 14 st atriumhus, 122 kvm stora och har 4-5 rum och kök. Huset är i 2 plan med en vinkelutbyggnad i 1 plan.
Kedjehus
Området har 22 st kedjehus, 124 kvm stora och 5-6 rum och kök. Carporten är sammanbyggd med grannens hus.

Omgivningen

Varierad stadsdel
Närheten till natur, affärer och kommunikationer placerar området både på landet och i staden. I stadsdelen finns butiker, apotek, banker, muséer och bibliotek kring lokala torg. Med bil når man smidigt de större trafiklederna och området är kollektivt välförsett med ca 300 m till närmsta hållplats (Nymånegatan) och de tre spårvagnarna 6, 7 och 11. I närheten finns förskolor, låg- mellan och gymnasieskolor. I området finns en förskola.

Eric Börjessons väg
Gatorna i Kviberg döps efter kända idrottsprofiler. Legenden bakom vårt områdes gata, Eric Börjesson, var en av de största fotbollsspelarna i 1900-talets början. Han började i Jonsereds GoIF och blev snabbt hyllad av publiken. Han tackade nej till proffsanbud från Liverpool FC och hann istället med 330 matcher på hemmaplan och 3 SM-guld med IFK Göteborg. Han gjorde 13 mål och 17 A-landskamper

Kviberg förr - berget där kvigorna betade
Gården och byn Kviberg omnämndes redan på 1300-talet. Omgärdade av berg i väst och öst låg dalarna Ramsedal och Korte dal. Från 1700-talet fanns i dalarna ett antal backstugor som under 1800-taldet beboddes av sk månskensbönder. De levde på dagsverken vid lantegendomar som tex Kviberg och Kvibergsnäs. Markerna runt om var betesmarker för storböndernas boskap. De röda kasernbyggnaderna från 1895 med sina pampiga torn är idag kvibergs självklara signum. 

Nya kviberg
har en tydlig idrottsprofil. I regementsområdet finns bland annat ett stort klättercentrum och i ett bergrum hittar du Bunkebergets Skatepark. I Sveriges största multisportarena, Prioritet Serneke Arena, kan du åka längdskidor eller spela beachvolleyboll, spela fotboll och handboll, eller träna på gym bland mycket annat. I anläggningen finns även idrottsskola, föreningslokaler, skadeklinik, hotell, konferens, restaurang, bar och caféer.

Vill du motionera i det fria erbjuder hela Kvibergs parkområde underbara strövområden, naturstigar och elljusspår, små skogspartier och spännande bergsformationer. Längsmed bostadsområdet flyter Säveån stilla fram och lockar med fiske och ett rikt fågelliv. Vid kanten av Utbybergen ramar en vacker ekskog in Fjällbo ängar, där en naturstig leder till en liten skogssjö med fina klippstränder, bryggor och hopptorn.

Kviberg gränsar till Gamlestaden. Gamlestaden var platsen för Nya Lödöse och industrins vagga i Göteborg. Kvar finns karaktären av brukssamhälle, med bebyggelse av mestadels landshövdingehus. På sikt kommer hela Kviberg och Gamlestaden att kopplas ihop med centrum och Göta älv.

Föreningen

Kvibergs terrass samfällighetsförening förvaltar gemensamhetsanläggningar ga:17 och ga:18 samt samfällda marken s:7.

Detta ingår i föreningen:

  • Miljöhus med soprum
  • Kvartersgata, gångvägar och gemensamma parkeringsplatser med belysning
  • Gemensam grönyta
  • Lekplatser med lekutrustning och planteringar
  • Teknikhus med vattenmätning
  • Vatten- och avloppsledningar inom kvarteret
  • Kabel-TV (Grundutbudet)