Med hänsyn till samhällsspridningen av covid-19 (Corona) kan öppettider och svarstider ändras med kort varsel.

Villaägarna bevakar utvecklingen noga och följder de rekommendationer som utfärdas av regering och myndigheter. Vi ber om förståelse för ovan nämnda åtgärder.

Timmerstuga i idylliskt vinterlandskap
Vit grind med höstlöv
Röd stuga med mycket snö på taket
Vit grind med höstlöv

Vintersäkra fritidshuset

Ännu en sommar har passerat och du kanske funderar på att stänga ner sommarnöjet? Ta del av Villaägarnas smarta tips så slipper du bli överraskad av mögel och sönderfrusna vattenrör till våren.

Ditt hus mår bra av värme, så sänk värmen istället för att stänga av den. Det gäller speciellt dig som har ett välisolerat fritidshus. Slår du av värmen riskerar du mögelskador. Extra känsligt är huset framåt vårkanten när det ofta är varmare ute än inne.

Enligt Patrik Wendelius, byggnadsteknisk expert på Villaägarna, är det också viktigt att låta värmen vara på om du inte tänker stänga av vattnet i huset.

- Vattenrören brukar sitta mot husets kalla ytterväggar som kyler ner rören. Värmen ska därför vara påslagen. Tänk också på att innerdörrar och skåpsluckor är öppna så att värmen kommer åt överallt.

Ett annat tips är att inte dra för persiennerna eller gardinerna.

- All solvärme som kan hitta in i huset under vintern minskar risken för fukt- och mögelproblem, säger Patrik Wendelius.

Checklista för ditt fritidshus

  • Stäng av huvudvattenkranen så blir inte skadorna så stora om ett rör skulle frysa sönder. Töm varmvattenberedaren, pumpar och vattenhydroforer. Lämna alla kranar öppna och spola ur alla toalettstolar så att spolcistern töms på vatten. Frostskydda alla dina vattenlås med exempelvis propylenglykol. 
  • Självdragsventilationen ska vara öppen och spjällen i kakelugnar, köksspisar och imkanaler delvis öppna. Dålig ventilation kan orsaka fuktskador.
  • Täta alla springor och håligheter i grunden med rostfria nät så minskar du risken för att få besök av mös och råttor. En mus kan ta sig in genom ett hål som är 6-7 millimeter. En råtta behöver två centimeter.
  • Gör en ordentlig höststädning. Smuts och kvarglömda matrester möglar.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.