Med hänsyn till samhällsspridningen av covid-19 (Corona) kan öppettider och svarstider ändras med kort varsel.

Villaägarna bevakar utvecklingen noga och följder de rekommendationer som utfärdas av regering och myndigheter. Vi ber om förståelse för ovan nämnda åtgärder.

Gamla takplattor på villor ovanifrån
Gamla takplattor på villor ovanifrån

Takläggare lurar äldre husägare

Villaägarnas rådgivning har på senare tid fått in många samtal om ett företag som kallar sig ”Arga Takläggaren”. Företaget är verksamt i Stockholmsområdet och övertalar äldre husägare att skriva på avtal.

Företaget Arga Takläggaren ringer på hos äldre personer och erbjuder kostnadsfri besiktning, för att därefter påstå att taket är i akut behov av renovering. I två fall har ägaren fått se fotografier på mögelangrepp som påstås vara från ägarnas tak. Men ägarna har senare kunnat konstatera att det inte finns något mögel alls på den påstådda platsen.

Att takläggare har en uppsökande verksamhet är inget ovanligt i sig. De flesta takfirmor erbjuder kostnadsfri besiktning. Därför drabbar Arga Takläggarens arbetsmetoder inte bara deras kunder utan riskerar att ge en hel yrkeskår dåligt rykte. Det är mycket olyckligt, menar Villaägarna.

De drabbade och deras anhöriga är uppgivna och arga eftersom det handlar om mycket pengar. Ofta flera hundratusen kronor för ett jobb som borde kostat avsevärt mindre och kanske inte behövt utföras förrän långt senare. De drabbade som Villaägarna har varit i kontakt med har också berättat att de har upplevt situationen som mycket olustig eftersom de inte har kunnat kommunicera med de hantverkare som varit på plats.

De drabbade och deras anhöriga är uppgivna och arga eftersom det handlar om mycket pengar

Villaägarna har pratat med en medlem som har drabbats av Arga Takläggaren. Medlemen har valt att vara anonym.  

- De gav ett seriöst intryck. Det var en ung kille som knackade på och erbjöd  kostnadsfri besiktning. Vi bokade en tid och nästa dag dök det upp en man från företaget. Han kröp in på vinden och tog bilder som han visade för mig. På bilderna var det svartmögel som han sa kom från min vind, och att det behövde åtgärdas omedelbart. Senare har jag förstått att bilderna inte kom från min vind, utan från någon annans.  

Medlemen berättar att inspektören var mycket pådrivande.

-  Mitt intryck var att allt var mycket akut. Det var som att huset stod i lågor. Han menade att mitt hus behövde ett helt nytt tak och tog fram en offert medan vi pratade. Det som fick mig att reagera var att det var så himla dyrt. Jag hörde med ett annat företag och enligt dem var det ett rejält överpris.

Tänk på det här när du anlitar takläggare

Om du inte har möjlighet att kontrollera taket själv bör du hämta in ytterligare offerter från andra företag. På så sätt får du bättre koll på vad som behöver åtgärdas, men också om priset är rimligt eller inte. Du kan också anlita en auktoriserad besiktningsman som kontrollerar taket innan du anlitar takläggarna.

Tänk på att det aldrig är sådan panik att taket måste åtgärdas omedelbart. Du ska aldrig behöva känna dig stressad att skriva på ett avtal. Istället bör du se det som en varningssignal om säljaren framstår som alltför pådrivande. Har taket legat där i 30 år spelar någon vecka hit eller dit normalt ingen roll.

Om du har skrivit på ett avtal och ångrar dig, kan du ha rätt enligt distansavtalslagen att ångra köpet inom 14 dagar, ångerfristen börjar gälla från och med det du har informerats om ångerrätten av säljaren. I det fall ångerfristen har löpt ut har du alltid rätt att avbeställa tjänsten men det kan medföra ersättningskostnader till entreprenören.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.