Veranda med möbler och mattor
Hantverkare snickrar altan
Hantverkare snickrar altan

Bygg den perfekta uteplatsen

Vill du ha en sittplats i solen när semestern närmar sig? Här är några saker att tänka på innan du sätter igång med altanbygget. Du får dessutom en enkel steg för steg-beskrivning som visar hur du lägger trädäck.

Det finns i princip två sätt att konstruera en altan:

 • i markplan
 • i nivå med altandörren

Material till altan

När det gäller material är kemiskt behandlat trä (tryckimpregnerat) inte längre en självklarhet. Det finns många sorters trallvirke att välja på – som värmebehandlat furu (Thermowood), lärk, bankirai och cumaro (brasiliansk teak). Idag finns även trall av komposit, som är en blandning av trä och plast. Till altaner kan även stenmaterial användas. Det har sina för och nackdelar, vissa tycker att det ger en kall känsla, men sten kan även lagra värme varma soldagar och avge värme på kvällen när det är svalare.

Bygga trädäck på mark

Ska du bygga ett trädäck direkt på marken behöver du börja med att gräva bort 20-25 cm av markens ytskikt. Lägg minst ett lager geotextil av minst klass N2 i utgrävningen, fyll sedan upp med ett bärlager av t.ex. bergkross 0-32 mm, som packas hårt med hjälp av markvibrator (s.k. padda, kan hyras).

När underlaget är jämnt och plant kan du bygga upp en regelstomme antingen direkt mot marken eller välja att lägga ut trädgårdsplattor på 350*350 mm. Tänk på att de ska vara väl avvägda. Bygg därefter upp golvstommen. Fyll gärna på med lite bergkross mellan reglarna så blir din altan tystare. Innan du börjar montera trallvirket är det lämpligt att lägga ut en ny fiberduk eller annan duk som hindrar växter att få fäste. Tänka på att duken måste ha förmåga att släppa igenom vatten.

Bygga en altan

För en upphöjd altan rekommenderas samma förarbete som trädäck på mark.
Ta bort matjord, annars kan altanen bli fuktig underifrån. Om hela altanen byggs in som ett uterum ska du även lägga plast på marken för att slippa markkondens.

Altanen byggs sedan vanligtvis på gjutna betongpelare eller stolpar av impregnerat virke som fästs i betongplintar. Enklast är att köpa färdiga betongplintar som grävs ner i marken.

Känsligaste punkten är infästningen av den bärande regeln i husväggen. Om det finns risk för att regn och snö kommer åt där bör du täta genomföringar med fog anpassad för väggmaterialet eller om möjligt med plåt eller asfaltpapp som gör att fukt inte kan söka sig in bakom fasaden.

Se till att bärlinan fästs i väggen och inte i fasadbrädorna. Om bärlinan behöver fästas i betonghålsten kan det nästan vara omöjligt att få till en varaktig infästning. Då kan du behöva sätta plintar även vid husväggen.

Sätt upp ett altanräcke om altanens höjd är mer än 50 cm över mark. Räcket bör minst vara 1,1 meter högt. Undvik helst att bygga räcket med tvärgående brädor som barn kan klättra upp på. Bygg inte heller räcket så att det uppstår mellanrum över 100 mm.

Skötselråd för trätrall

Ett smidigt och effektivt sätt att få rent trallen är att använda en högtryckstvätt med ställbart munstycke. Fast du bör vara försiktig. Är strålen för stark kan det bli för stor träfiberresning eller i värsta fall kan du slå upp flisor. Det finns tillbehör för högtryckstvättar som är avsedda för just tralltvätt vilket minskar risken för att du skadar trallen. Ett alternativ är att justera munstycket på högtryckstvätten så att vattentrycket blir lägre.

Fuktigt trä reser sig alltid oavsett om du använder trädgårdsslangen eller högtryckstvätten. Därför är det bra att gå över trallen med ett sandpapper när vattnet har torkat upp, förslagsvis ett 100–120 kornigt papper. Ett tips är att sätta sandpappret på ett slipverktyg med förlängningsskaft. Det spar på ryggen och gör arbetet enklare. Verktygen kostar inte så mycket, och det kan vara värt att ha riktiga grejer.

Olja in ofta

En väloljad trall är både trevlig att se – och inte minst att gå på. Men att hålla en trall i toppskick kräver sin man eller kvinna. Ska den bli riktigt bra behöver du ofta olja in den minst en gång per år. Fördelen med att olja ofta är att trallen blir väldigt len och fin och får längre livstid.

Men vänta inte för länge för då kan brädorna spricka. Ju noggrannare du är i början med att olja in trallen, desto lättare blir det att underhålla trallen på sikt. När trallen är ny finns även andra alternativ än olja att behandla ytan med som exempelvis trä- eller ytskydd för altan.

Tips

 • Under en säsong samlas smuts och pollen på trallen. Spola därför gärna av trallen lite då och då, så minskar du risken för mikrobiell påväxt.
 • Du kan välja olja med viss pigmentering. Men tänk på att trallen ofta blir mörkare och varmare när solen ligger på.

Lägg trädäck – steg för steg

När underarbetet är gjort är det dags att snickra ihop själva altangolvet. Vi valde impregnerat trä, men den lite dyrare bruna varianten för att den är vackrare. Problemet var bara att den endast fanns i dimensionerna 28 x 120 mm. Därför var vi tvungna att kapa alla brädor på längden. Det kan man göra själv med en byggsåg eller så låter man snickeriet göra det.

Lägg trallen så att ringarna går nedåt. På så vis får du inget ojämnt underlag när virket reser sig varma sommardagar.

Det här behöver du

Material:

 • Reglar 145 x 45 mm 
 • Trallbrädor
 • Infästningsmassa
 • Skruvstång 10 mm
 • Mutter 10 mm
 • Bricka 10 mm
 • Vinkeljärn
 • Trallskruv 55 mm

Verktyg:

 • Skelettpistol (för infästningsmassa)
 • Skiftnyckel
 • Penna
 • Såg


Maskiner:

 • Slagborr
 • Skruvdragare
 • Ev cirkelsåg

 

Källa: Tore Tobiasson & Jesper Wasling 

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.