Skotta snö med röd skyffel
Närbild bilhjul i snöyra
Närbild bilhjul i snöyra

Halksäkra uppfarten

Vinterhalkan har slagit till på flera platser i landet. Kraftiga väderväxlingar har gjort entrétrappor och garageuppfarter hala som skridskobanor. Villaägarna har tittat närmare på två beprövade halkbekämpningsmetoder – salt och sand.

Regnar det och prognosen visar på minusgrader är det smart att salta redan innan kylan kommer. Salt är nämligen inte speciellt effektiv på snö, men gör desto större nytta om den sprids ut på is, eller ännu bättre direkt på marken innan fukt och vatten fryser. Att salta i förväg är också bra eftersom det hindrar snön från att frysa och klibba fast på skyffeln. Saltet gör det alltså lättare att skotta.

Salta lagom

Salt är inte bra för miljön om det sprids i stora mängder. I vissa kommuner är det till och med förbjudet att använda salt på kommunala vägar. De vill skydda grundvattnet och undvika saltstänk från biltrafiken. När husägare saltar på sin tomt är däremot sannolikheten liten att saltet ska nå grundvattnet eftersom det totalt sett handlar om betydligt mindre mängder. Samtidigt går det inte att uteslutas. Att vara för frikostig med saltet är därför inte bra. Du bör även vara försiktig att salta dina växter eftersom de kan ta skada.

Bort med allt snöslask

Snöslask är något som du ska se upp med. Om vädret slår om kan din uppfart bli lika hal som en nypolerad hockeyplan.

Anna Niska är forskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut och jobbar med halkbekämpning av cykelbanor.

- När det blir slaskigt ska du inte bara skotta bort allt snöslask utan också försöka få bort så mycket vatten som möjligt. Ett tips är att inte skotta upp snöhögar som sen smälter och bildar is där du brukar gå. Att ha koll på hur vattnet rinner på tomten är därför smart, säger Niska.

Hon menar att vi nog får räkna med allt fler halkiga vintrar framöver.

- De klimatförändringar som pågår leder till snabbare väderomslag och värmeväxlingar, vilket ofta leder till halka.

Sand när det är kallt

När termometern börjar krypa ner kring 8 minusgrader brukar sand fungera utmärkt. Sand är förhållandevis billigt och skadar inte dina växter. Sand kan även ligga kvar längre än salt som rinner bort med smältvattnet. Nackdelen är att sand ligger ytligt. Friskar det i kan den blåsa bort - och slår vädret om behöver du fylla på med mer eftersom sanden sjunker ner genom snön och isen. På vårkanten blir det också en del pyssel med att sopa upp all sand och frakta bort den. 

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.