Altantrapp med kruka
penslar på lasering
penslar på lasering

Fixa trallen efter vintern

Det är inte alltid såpa och diskmedel räcker till för att trallen ska bli riktigt ren. Lite smuts kanske inte är hela världen. Men om du siktar på en rejäl uppfräschning behöver du växla upp till ett starkare rengöringsmedel. Det finns många att välja på i handeln.

- Ett starkare rengöringsmedel gör rent på djupet, men de är inte alltid är så miljövänliga. De kan också ge en bleknande effekt och trallen blir ofta grå efter ett tag. Det är viktigt att du läser produktbladet på flaskan innan du sätter igång. Barn och husdjur ska inte vara i närheten när du tvättar, och var försiktigt så att medlet inte hamnar på dina växter, säger Malte Rungård, byggnadsteknisk expert på Villaägarnas Riksförbund.

Var försiktig med högtryckstvätten

Ett smidigt och effektivt sätt att få rent trallen är att använda en högtryckstvätt med ställbart munstycke. Fast du bör vara försiktig. Är strålen för stark kan det bli för stor träfiberresning eller i värsta fall kan du slå upp flisor. Det finns tillbehör för högtryckstvättar som är avsedda för just tralltvätt vilket minskar risken för att du skadar trallen. Ett alternativ är att justera munstycket på högtryckstvätten så att vattentrycket blir lägre.

- Fuktigt trä reser sig alltid oavsett om du använder trädgårdsslangen eller högtryckstvätten. Därför är det bra att gå över trallen med ett sandpapper när vattnet har torkat upp. Jag rekommenderar ett 100–120 kornigt papper. Ett tips är att sätta sandpappret på ett slipverktyg med förlängningsskaft. Det spar på ryggen och gör arbetet enklare. Verktygen kostar inte så mycket, och det kan vara värt att ha riktiga grejer, säger Malte Rungård.

Olja in ofta

En väloljad trall är både trevlig att se – och inte minst att gå på. Men att hålla en trall i toppskick kräver sin man eller kvinna. Ska den bli riktigt bra behöver du ofta olja in den minst en gång per år. Fördelen med att olja ofta är att trallen blir väldigt len och fin och får längre livstid.

-  Men vänta inte för länge för då kan brädorna spricka. Desto noggrannare du är i början med att olja in trallen, ju lättare blir det att underhålla trallen på sikt. När trallen är ny finns även andra alternativ än olja att behandla ytan med som exempelvis trä- eller ytskydd för altan, avslutar Malte Rungård.

Tips

  • Under en säsong samlas smuts och pollen på trallen. Spola därför gärna av trallen lite då och då, så minskar du risken för mikrobiell påväxt.
  • Man kan välja olja med viss pigmentering. Men tänk på att trallen ofta blir mörkare och varmare när solen ligger på.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.