– Tänk efter vad som blev lyckat i trädgården förra året. Vad blev mindre bra? Varför? Har du foton på hur trädgården såg ut i somras så titta på dem för att påminna dig. På så sätt ser du vad som är värt att spara och vad som skulle vinna på att göras om, säger Villaägarnas trädgårdsexpert Henrik Bodin.
Låt lusten styra ambitionsnivån
Henrik poängterar att det viktigt att du funderar på hur mycket tid du är beredd att lägga på trädgården. Det är lätt att ta sig vatten över huvudet när man drömmer och lägger upp stora planer. I juni när de ska förverkligas kanske det är väldigt mycket annat som ska hinnas med. Rannsaka dig och tänk efter; vill jag lägga 30 minuter i veckan? Eller nästan all min lediga tid? Är andra i hushållet intresserade av att dela på jobbet?
Utgå från grundtanken att det ska vara positivt och avkopplande att vara i trädgården. Annars är ambitionsnivån fel.
– Utgå från grundtanken att det ska vara positivt och avkopplande att vara i trädgården. Annars är ambitionsnivån fel. Tänk i så fall om eller anlita hjälp. I dag kan du använda RUT-avdrag för trädgårdsskötsel. En variant är att ta in någon för vårstädning med gödsling, rensning och beskärning och sedan också höststädningen medan du grejar det som ska fixas däremellan.
Fokusera på ett område i taget
Henrik Bodin har sett att en vanlig fallgrop är att börja på flera ställen samtidigt och sedan inte bli färdig på något av dem.
– Bestäm till exempel att i år är det framsidan som gäller. Fundera sedan på vilket väderstreck området ligger i, om där är sol eller skugga, är det är blåsigt där och vad det är för typ av jord?
Ställ dig frågan vad du vill uppnå med den delen av trädgården. Ska det vara en gräsmatta eller en färggrann rabatt med blommor? Kanske en sittplats? Och formen – ska den vara rakt och strikt eller organisk och böljande?
Hitta formen
Det är dags att ta fram skissblocket. Gå ut i trädgården och mät upp området. Räkna om i skala 1:100 och rita upp. För att testa vilken form du vill ha på området som ska göras om så kan du lägga smörpapper på din ritning och prova olika former. Ändra på originalskissen när du väl bestämt dig. Gå ut igen och markera din tänkta form på plats med hjälp av pinnar och snöre eller en trädgårdsslang. Kolla hur det blir från olika håll, även inifrån.
Konsten att välja växter
Det är lätt att bli förförd av vackra bilder av växter. Men allt frodas inte överallt. Utgå från förhållandena i din trädgård och kolla vilka växter som verkar må bra där nu. Kika också på vad som verkar trivas hos grannarna där förutsättningarna är likvärdiga med stället som du planerar för.
Tänk på att trädgården ska vara fin under alla årstider så att du inte bara sätter sommarblommor.
– Gräs och perenner är trendigt nu. Men mellan oktober och maj – en ganska lång tid på året – kan det se tråkigt och platt ut. Något vintergrönt tillsammans med buskar som blommar på våren och har vackra färger på hösten gör susen. Variera också gärna höjden på växterna. Var inte rädd för att plantera träd. De ramar in och skapar balans, särskilt om ditt hus är högre än enplans.
Ut med det gamla – in med det nya
Så här långt kommen är det bara att vänta. När tjälen är ur jorden är det är dags att ge sig ut och gräva. Ta bort det gamla, fyll på med jord och näring och skaffa växterna. Sedan kommer det roligaste: planteringen!