Med hänsyn till samhällsspridningen av covid-19 (Corona) kan öppettider och svarstider ändras med kort varsel.

Villaägarna bevakar utvecklingen noga och följder de rekommendationer som utfärdas av regering och myndigheter. Vi ber om förståelse för ovan nämnda åtgärder.

Beskär dina fruktträd rätt

Att beskära fruktträd är en konst i sig. För att lyckas behöver du veta när och hur du beskär trädet. Om du följer konstens alla regler är chansen stor att du får ett vackert träd som bär frukt i många år.

För att reda ut vad du bör tänka på har vi har pratat med Henrik Bodin, Villaägarnas trädgårdsexpert.   

Varför ska fruktträd beskäras?

- Först och främst är det för att trädet ska få lämplig storlek och att solljuset ska nå frukterna. En korrekt utförd beskärning gör också att du får mer frukt och att risken för sjukdomar minskar. 

Vilken tid på året passar bäst?

- Om du beskär träden själv, och inte anlitar någon expert, är det bra att tänka på följande för ett lyckat resultat.

Vill du få en kraftig tillväxt ska trädet beskäras när det är i vila, utan löv. Vill du få en lugnare tillväxt utan onödiga vattenskott beskär du under tillväxtperioden. Detta gäller för både kärnfrukter (äpple, päron) och stenfrukter ( plommon, körsbär, persika). Är det ett ungt träd som är under uppbyggnad, vilket är trädets första 10 år, ska du helst beskära på senvintern, för då vill man få tillväxt och inte så mycket frukt. Under den här perioden ska man bygga upp stadiga och starka grenar.

När sedan trädet börjar komma över i fruktsättningsfasen är det en fördel att beskära under sommaren. Då får trädet inte lika mycket vattenskott och långa årsskott. På det viset minskas antalet grenar som behöver tas bort varje år. Är det ett gammalt träd som behöver föryngras eller ska minska ner i storlek ska du lägga upp det som ett projekt på minst tre år.

Försök att ta bort lite halvstora grenar varje år för komma fram till önskat utseende. Klipp inte bara årsskott och såga inte heller bara bort stora grenar inne vid stammen. Klipper du bara längst ut kommer det bli för ljusfattigt i trädkronan och frukten får ingen fin färg. Sågar du vid stammen ökar risken för rötangrepp som kan göra trädet ihåligt i framtiden.

Vad är det viktigaste att tänka på?

- Det viktigaste är att du sågar eller klipper på rätt ställe. När du sågar ska du alltid såga vid en förgrening eller inne vid stammen. Du vill inte såga till en så kallad ”rockhängare”. Det är en grenstump som sticker ut några centimeter från en annan gren eller från stammen. Stumpen kommer nämligen bara dö och skapa problem för trädet. Nä du klipper med sekatör ska du klippa vid en förgrening eller vid en knopp.

- Att såga är ett kapitel för sig. Hur du ska göra beror på hur stor och kraftig grenen är. Det är alltid bra att såga av grenen underifrån, oavsett storlek, eftersom grenen då inte river upp ett sår på stammen när den lossnar. Du får också rätt vinkel på snittytan. Men tänk på att det kan vara svårt att såga av större grenar underifrån eftersom tyngden från grenen nyper fast sågbladet. I dessa fall får du såga av grenen en bit ut, för att därefter såga av den vid stammen. Grundregeln är dock att snittytan undertill på grenen är en centimeter ut från stammen, och att snittytan på ovankant är inne vid stammen.

Vilka är de vanligaste misstagen?

- Det vanligaste misstaget är att man går lös med motorsåg på gamla träd. Resultatet blir att trädet hamnar i obalans och skjuter massor med vattenskott. Trädet ser nästan ut som en igelkott och bär ingen frukt.

Vilka redskap ska jag använda?

- Du ska ha en bra trappstege eller stege. En vass sekatör eller stångsax och en riktig grensåg. En del går upp med en vanlig fogsvans, men det blir inte bra. Det är svårt att såga i levande träd med fogsvans. Snittet blir dåligt och trädet får svårare att läka.

När är det dags att anlita en expert?

- Om du känner dig osäker tycker jag att du ska ta hjälp ett trädbeskärningsproffs en till två gånger. Då lär du dig hur du ska göra. Det är viktigast att det blir rätt när träden är unga eftersom det är då man bygger upp trädkronan, avslutar Henrik.

Om råkat ut för fruktträdskräftan          

Fruktträdskräftan har blivit allt vanligare. Det är en svampsjukdom som snabbt skadar dina fruktträd.

Det är viktigt att skära bort de smittade delarna för att rädda trädet och hindra att smittan sprider sig vidare. 

Så här gör du

  • Skär bort mindre grenar som har synliga kräftangrepp, med bred marginal.
  • Finns det kräftsvulster på grövre grenar eller stammen kan du rensa bort dem med en kniv eller såga tills du kommer ner till frisk ved.
  • Det är viktigt att du samlar upp svampangripna kvistar och alla flisor. Förslagsvis kan du lägga ut en gammal presenning, eller gamla kläder för att fånga upp spillet. De är att betrakta som riskavfall och kan transporteras till din kommunala återvinningscentral, alternativt eldas upp.
  • Alla sårytor på trädet och alla redskap ska du därefter spreja med rödsprit eller utspädd 10 procentig jodlösning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.