Säng med vita lakan och en öppnad bok
Gammaldags resväska öppen
Orange tillplattad lus med tentakler
Orange tillplattad lus med tentakler

Så här blir du av med vägglössen

Allt fler hushåll drabbas av vägglöss. Enligt statistik från Anticimex har antalet saneringar skjutit i höjden och ökat med 45 procent på bara tre år. Den kraftiga ökningen beror främst på att vägglössen följer med oss från våra utlandsresor.

Löss är svåra att upptäcka eftersom de inte är större än några millimeter. På dagen håller de sig gömda i möbler, sängbottnar eller springor. Det är först i skymningen som de kravlar sig fram för att leta blod. Säkra tecken på att du har drabbats av vägglöss är mörka fläckar från deras spillning och rester av ömsad hud. Små blodfläckar på dina lakan är ett annat tecken.

Förväxlas med myggbett

Lusbett förväxlas ofta för myggbett eftersom lusbett ger liknande symptom. Betten kliar, rodnar och svullnar upp. Vägglöss är inte farliga, men vissa personer kan få en allergisk reaktion från lusens saliv som den injicerar under måltiden.

Uthållig och svårupptäckt

En vägglus är inte bara svår att upptäcka den är också något av en överlevnadskonstnär. I brist på föda går den ner i dvala och kan klara sig upp till ett år. I detta tillstånd är lusen inte tjockare än några millimeter och är nästan omöjlig att upptäcka. För att undgå att bli upptäckt gömmer sig vägglusen i allt ifrån sängar till soffor, tavelramar, gardiner, rullstolar, radioapparater och brandvarnare. Du kan också hitta dem bakom golvlister och lösa tapeter eller i förvaringsaskar och böcker.

Svåra att bli med

Det är svårt att bli av med lössen på egen hand. I regel krävs det ett omfattande saneringsarbete för att bli kvitt dem.

Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex berättar om deras arbete.

- Vägglöss måste saneras professionellt, det är inget du kan lösa på egen hand. På Anticimex har vi, utöver vår mångåriga erfarenhet, de senaste och effektivaste saneringsmetoderna och verktyg som värme och frysning. Vi använder också våra vägglushundar för att hitta vägglössen. Alla de här metoderna fungerar effektivt helt utan kemikalier vilket gör dem hållbara.

Tips för att slippa vägglöss

  • Var försiktig när du tar hem begagnade möbler. Undersök dem noga.
  • Ställ aldrig din resväska öppen på golvet när du reser utomlands.
  • Säkerställ att väskan inte innehåller löss innan du tar in den i huset efter resan.
  • Tvätta alla kläder i 60 grader.
  • Lägg misstänkta föremål i frysen (-18°C) i en vecka.

 

Källa: Anticimex

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.