Så farliga är skadedjuren 

I skadedjursbranschen pratar man om vägglöss, tysk kackerlacka, råtta, geting och svartmyra som husägarnas Big five. Men det finns fler ovälkomna gäster som får villaägaren att ringa efter hjälp.

Många insekter som dyker upp i hemmet är vare sig farliga för hus eller människor. Däremot väcker de många gånger obehag. Skadedjursbekämpningen i våra svenska villor kostar årligen hundratals miljoner kronor. Som tur är ingår skadedjurssanering generellt i villaförsäkringen.

Som tur är ingår skadedjurssanering generellt i villaförsäkringen.

Till de mer ovanliga – och mer skrämmande – skadedjuren hör husbocken och strimmig trägnagare. Husbocken lever söder om en linje som sträcker sig mellan Halland och Gävle.

Den är svår att upptäcka, men misstänker du man husbock i huset är det absolut dags att kontakta försäkringsbolag eller bekämpningsfirma. Samma sak gäller om man hittar tecken på strimmig trägnagare - små cirkelrunda hål på ett par millimeter i virket, samt små högar av borrmjöl.

Bananflugor

Ha inte frukt framme, samt häll hett vatten i vattenlås och golvbrunnar en gång per vecka. Så här gör du egna fällor: blanda 2 delar vinäger, 1 del sirap och 1 droppe diskmedel i en liten flaska – flugorna söker sig dit och fångas.

Brunråtta

Kan ta sig igenom hål av en enkronas storlek. Se till att inte bjuda på mat, vatten och bra boplatser i din trädgård. Täta alla hål i husgrunden så de inte tar sig in.

Getingar

Täta alla håligheter, dammsug bort mindre bon. Större bon, ta bort på kvällen då getingarna är ”hemma” – inneslut i en plastpåse (klä dig skyddande).

Kajor

Förse skorstenen med ett nät som täcker hålet, så de inte kan bygga bon.

Mjölbaggar

Städa skafferiet och släng allt som innehåller baggar! Förvara alltid mjöl och andra torrvaror i burkar med lock.

Möss

Täta hål i fasaden. De kan gnaga på elledningar – använd musfällor om de tagit sig in i huset.

Silverfisk

Helt ofarlig, men hittar du dem i vardags- eller sovrum kan det vara ett tecken på fuktskada.

Svartmyra

Ofarlig, men tidigt på våren vill de åt sötsaker. Håll rent hemma. Hittar du stället där de tar sig in, täta och torka av golvet – det tar bort deras feromonspår som får resten av myrkolonin att följa efter.

Tysk kackerlacka

Nattlevande, ca 1,5 cm lång. Ser du en dagtid finns det troligen stora kolonier. Äter allt, förstör mat med sin avföring och kan kontaminera livsmedel. Professionell skadedjursbekämpning krävs.

Vägglus

Storlek som en äppelkärna (vuxen). Ser du något som liknar små prickar efter en bläckpenna kan det vara vägglusens avföring. Suger blod. Professionell skadedjursbekämpning krävs.

Nyfiken på våra villaförsäkringar? 

Ur Villaägaren nr 3 2017
Text: Tore Tobiasson