Vattna buske med vattenspridare
Vattenkanna vattnar rosa blommor

Vattna smart i sommartorkan

Svensk högsommar är en härlig tid. Varma lata dagar med sol och bad utan en regndroppe i sikte. Men sommaren kan också vara en tuff tid för din trädgård. Villaägarnas trädgårdsexpert Henrik Bodin ger sina bästa tips för hur du ska vattna när värmeböljan slår till och det är ont om vatten.

Snustorr gräsmatta och ont om vatten

Låt säga att gräsmattan är snustorr och det har inte regnat på veckor. Hur stor är risken att gräsmattan helt enkelt dör?

- Ja, det är inte så stor risk trots allt. I nio fall av tio växer mattan till sig igen. Det som händer är att översta delen av gräset dör medan rötterna går i vila, så när vattnet kommer igen börjar gräset växa.

Finns det några allmänna råd att hålla sig till om det är ont om vatten och man behöver vattna sina utomhusväxter?

- Prioritera i första hand nysatta växter och växter i begränsade jordvolymer. Det kan exempelvis var planteringar i lådor eller mindre planteringar i runt om i trädgården.

- Tänk på att alltid vattna nära marken och använd inte vattenspridare eftersom mycket av vattnet då dunstar bort. Du kan också använda vattensäckar där vattnet droppar ner på marken.

På så sätt blir det ingen avdunstning alls. Du ska helst vattna tidigt på morgonen, men det går också bra på kvällen. På så sätt undviker du att vattnet dunstar bort, avslutar Henrik Bodin.

Bevattningsförbud

Tänk på att kolla med din kommun
om det råder bevattningsförbud!

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.