Med hänsyn till samhällsspridningen av covid-19 (Corona) kan öppettider och svarstider ändras med kort varsel.

Villaägarna bevakar utvecklingen noga och följder de rekommendationer som utfärdas av regering och myndigheter. Vi ber om förståelse för ovan nämnda åtgärder.

Händer planterar kaktus i liten kruka
Händer planterar kaktus i liten kruka

Att göra i februari - mars

Även om trädgårdssäsongen inte riktigt satt fart än, finns det en hel del att pyssla med redan nu. Villaägarnas trädgårdsexpert Henrik Bodin delar med sig av sina bästa tips för perioden februari–mars.

Snön ligger kanske fortfarande djup i delar av landet och på andra håll har den knappt visat sig. Gemensamt för vårt avlånga land är att trädgården ligger i vintervila. Trots det finns det några trädgårdssysslor du kan smygstarta våren med både inne och ute.

Att göra inomhus

Plocka fram övervintrade växter

Nu är det dags att plocka fram övervintrade pelargoner, dahlior och änglatrumpeter för att få dem att blomma i tid. Klipp tillbaka, byt jord och placera dem ljust och i rumstemperatur.

Ge dina krukväxter omvårdnad

Klipp även ner andra krukväxter som blivit för stora eller fula. Efter några veckor kommer nya skott och de blir fina igen. Du behöver byta jord varje vår på de växter som står i mindre krukor och vart tredje till femte år på de som står i stora krukor.

Förkultivera dina plantor

I södra och mellersta Sverige är det dags för tomater, paprika, chili och en del sommarblommor. Att förkultivera betyder att du sår inomhus för att plantorna ska hinna växa en del innan de planteras ut.

Att göra utomhus

Beskär fruktträd, prydnadsträd och prydnadsbuskar

Nu när bladen är borta är det lättare att se vilka grenar eller grenvinklar som är fel. Viktigast är att såga eller klippa av grenarna vid en förgrening eller vid stammen.

Tvätta redskapen

Kom ihåg att tvätta sekatören och sågen med vatten och diskmedel efter beskärningen, så du får bort smuts och eventuella svampsjukdomar. Smörj in med exempelvis symaskinsolja efteråt.

Skydda dina växter

Skydda ömtåliga växter utomhus med juteväv eller lakan. Vårsol i kombination med frusen mark kan ta död på många växter.

Sätt upp fågelholkar

Du hittar beskrivning hos till exempel Naturskyddsföreningen.

Källa: Henrik Bodin

Planerar du att fixa till trädgården? 

Kom ihåg att kolla dina medlemsrabatter

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.