Getingen - rovdjuret som gör nytta

Sommaren 2018 går till historien som den varmaste på århundraden. En värmebölja utan dess like. Skogsbränder, knastertorra gräsmattor, vattenbrist och sömnlösa nätter blev en del av vardagen. Många ansåg nog att det blev lite väl varmt. Några som däremot stortrivdes i sommarhettan var våra vänner getingarna. För getingar fullkomligt älskar värme. Sommaren 2018 gick därför också till historien som ett rekordår för getingar.

Farliga rovdjur som gör nytta

Getingarna är tillsammans med bina Sveriges farligaste insekter och dödar varje år två till fem människor. De är alltså inte att leka med. För det mesta är det inte förenat med livsfara att bli stucken. Men det beror på var du blir stucken, hur många gånger och hur känslig du är för giftet. Uppskattningsvis är var tionde svensk i varierad omfattning allergisk mot getingar. Trots att getingarna ställer till en hel del bekymmer gör de mycket nytta i din trädgård. De pollinerar dina plantor och en koloni med getingar kan fånga upp till ett halvt kilo skadeinsekter på en dag. Att helt utrota getingarna är därför ingen bra idé. Det är smartare att ta bort dem från platser där du brukar vistas.

Getingarna är tillsammans med bina Sveriges farligaste insekter och dödar varje år två till fem människor

Håll getingarna på avstånd

Ett bra sätt att minska mängden getingar är att på vårkanten leta upp deras bon och plocka bort dem. Getingarna brukar ofta bygga sina bon under utskjutande tak, vid uteplatser eller bodar. På våren är bona små som pingisbollar och kan lätt sugas upp med en damsugare eller plockas bort och stoppas ner i en plastpåse. Tänk på att använda skyddsdräkt eller tjocka heltäckande kläder. På händerna kan du ha diskhandskar. På så sätt slipper du stick. Om du är allergisk eller om getingboet är stort bör du inte plocka bort boet själv utan istället anlita en saneringsfirma som är specialiserad på skadedjur. 

Bli av med getingarna utan gifter

Getingar passar sig för att komma för nära andra getingbon eftersom de kan bli attackerade av rivaliserande getingar. Det här kan du utnyttja till din fördel och lura getingarna med attrapper som mer mindre liknar riktiga getingbon. Det finns färdiga att köpa på nätet eller så kan du göra dem själv av bruna papperspåsar. Häng upp attrapperna under takutsprånget med jämna mellanrum så slipper du getingarna. Du kan också testa att hänga upp en brunpåse i närheten när du fikar eller äter ute. Chansen finns att det skrämmer bort getingarna, men det är inte alltid det fungerar.

Häng upp attrapperna under takutsprånget med jämna mellanrum så slipper du getingarna

Smarta husmorstips

Det finns också olika ”husmorstips” som du kan testa. Kryddnejlika, mynta, tomatkvist och kaffepulver är gamla beprövade metoder som kan skrämma bort getingarna. Kryddnejlikorna kan du trycka in i en delad citron eller apelsin. Myntan kan du lägga i en skål med vatten som du ställer på bordet. För oss människor doftar nejlika och mynta gott men getingarna avskyr lukten. Du kan också strö lite kaffepulver i en skål. Getingarna gillar inte doften av kaffe. Andra knep är att ställa fram doftljus och tända rökelse. 

Tips för att inte bli stucken

  • Getingarna gillar det du äter och favoriträtten är kött eftersom det innehåller så mycket protein. Täck därför över all mat om du ska äta utomhus.
  • Starka lukter och färger drar till sig getingar. Därför är det smart att låta bli parfymflaskan. Det samma gäller färgglada kläder. En geting kan lätt förväxla din blommiga tröja för en riktig blomma.
  • Getingar är av naturen nyfikna men också lättretade. De blir lätt aggressiva om de känner sig hotade. Om en geting flyger för nära är rådet att inte börja veva med armarna. Istället bör du sitta still och låta getingen studera dig. När getingen inser att du inte är något hot så flyger den iväg.
  • Drick inte ur burkar och flaskor som inte är genomskinliga. När du tittar bort kan en geting krypa ner i burken eller flaskan, och om oturen är framme kan du råka få in getingen i munnen. Att bli stucken i svalget kan vara livsfarligt.  
  • Finns det mycket getingar i trädgården bör du undvika att gå barfota. En fridfull promenad på gräsmattan kan lätt förvandlas till en smärtsam upplevelse om du kliver på ett jordgetingbo.
  • Getingar gillar fruktkött. Fallfrukt som blir liggande blir lätt en buffé som getingarna gärna kalasar på.

 

Källa: Anticimex.se, Wildlife Garden.se, Stick.se, alltomtradgard.se, dokteronline.com

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.