Barn som håller hink med penséer
Trädstam med bark och trädkrona
krokus i rabatt
barn som håller hink med penséer
Premium

Växterna som trivs i din växtzon

Fler växter trivs i landets södra delar än i norr, men det är fortfarande möjligt att ha en grönskande trädgård oavsett var du bor. Trädgårdsexperten Henrik Bodin tipsar om vilka växter som passar i din växtzon.

- Just nu är vintergröna växter på modet, något som många backar för då de ser 70-talets trista barrträdsträdgårdar framför sig. Men det finns nya sorter som är något helt annat, säger Henrik Bodin, trädgårdsexpert på Riksförbundet Svensk Trädgård.

- Några enstaka gröna växter kan utgöra färgklickar när resten av trädgården har gått i ide, exempelvis dvärgtall och koreagran. De trivs bra upp till och med växtzon fem. Det finns också nya sorters bergtall som klarar sig hur långt norrut som helst.

Träd skapar balans på tomten

Träd ger balans på tomten, särskilt om huset är ett par våningar högt. Ett träd som är populärt nu är prydnadsträdet silverpäron.
- Det ger ingen ätlig frukt men påminner om ett olivträd med sina gråsilvriga blad. Ett vackert träd som trivs upp till zon fem, säger Henrik Bodin.

Längre norrut funkar näverhägg bra, ett träd som är känt för sin fina bark. Det håller sig friskt och välmående i norr, men i södra Sverige kan det lätt angripas av svampsjukdomar.

Buskar och gräs fyller ut

Buskar är en bra bas i trädgården. Björkspirea håller sig tät och kompakt ända upp till zon sex. Korallkornellen ger färg med sin nästan lysande röda stam. Den trivs bäst i norr och gärna i inlandet upp till och med växtzon sju.

Trenden med prydnadsgräs håller i sig. I en väldränerad jord kan de stå ganska långt upp i landet.

- Satsa gärna på vintergrönt gräs, för färgens skull, som karexgräs. De är tacksamma och fina marktäckare. Hirs är också fint, det är gracilt och blir mellan 60 och 120 cm. Tyvärr är de inte lika tåliga, men till Mellansverige är det inga problem.

Karexgräs.

Perenner ger färg från vår till höst

Lite blommor vill du förstås också ha. Försök hitta sorter som avlöser varandra så står trädgården i blom hela säsongen. Perenner, det vill säga fleråriga blommor, har inga zonangivelser men är olika tåliga.

- De mest uppskattade är kanske de tidiga vårlökarna som dyker upp när snön smälter. Snödroppar, krokus och sedan påsk- och pingstliljor funkar bra i hela landet, säger Henrik Bodin.

Han rekommenderar också nävor.

- De är utmärkta marktäckare. Även många av alunrotssorterna trivs i nästan hela Sverige. De är långkörare med färgrika blad från vår till höst. Alunrot klarar sig ofta bättre längre upp i Sverige än i Mellansverige tack vare det skyddande snötäcket på vintern.

Krypflox stoppar ogräset

Om du vill du slippa rensa ogräs tipsar Henrik Bodin om krypflox, en perenn som blommar på våren i många färger. Krypflox täcker marken och bildar en matta som ogräset inte tränger igenom.

Krypflox.

- Men för att slippa ogräs måste det vara rensat från början. Krypande låga växter klarar inte att konkurrera ut högre rotogräs som kvickrot och kirskål.

En högre perenn är jättedaggkåpan som trivs bra i hela Sverige, men den frösås väldigt lätt och kan ta över hela trädgården.

- Sedan finns ju fina blåklockor, prästkragar och andra ängsblommor. Ta en titt i din närmiljö. De blommor som trivs i naturen där du bor trivs säkert i din rabatt också, säger Henrik Bodin.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.