Så får du päronskörd

Vilken lycka att ha ett eget päronträd! Det är en speciell känsla att äta ett perfekt moget päron och njuta av den härliga saftigheten. Frukten kan även odlas norröver men valet av sort måste ske med omsorg.

Utbudet av äppelträd på plantskolorna brukar vara stort och varierat. Men som regel finns endast en handfull päronsorter att välja bland, och ser vi oss omkring i villaträdgårdar kan vi lätt konstatera att äppelträd är betydligt vanligare. Kanske ser man inte päron som lika matnyttiga, vilket är orättvist för de innehåller rikligt med fibrer (dubbelt så mycket jämfört med äpplen) liksom vitaminer och mineraler. Däremot är de inte lika hållbara som äpplen.

Odla päron upp till zon 6

Ibland hör man att det bara går att odla päron i södra Sverige. Men det är inte riktigt sant. Vanliga sorter som Göteborgs diamant, augustipäron, gråpäron och Esperens herre kan klara zon 4, vilket även omfattar en stor del av Svealand och södra Norrlandskusten.
Bor man ytterligare norröver eller på småländska höglandet finns plantskolor som specialiserat sig på härdiga fruktträd och därifrån kan man beställa päronträd som klarar zon 5 och i vissa fall även zon 6.

Att tänka på när du väljer päron

Några frågor bör vi få besvarade innan det är dags att välja sort. Smaken är viktig förstås och det är klokt att tänka på vad frukten främst ska användas till. Inläggningar? Bakverk? Ätas direkt?

Hur högt blir trädet? Ett gråpäronträd kan med tiden bli mycket högt och omfångsrikt medan en sort som Esperens herre har en smal krona och passar den mindre trädgården. Därför är det också viktigt att känna till om grundstammen är stark eller svagväxande, vilket påverkar storleken.

En del sorter mognar tidigt, andra sent, och en del bär frukt först efter många år. Men viktigare än så är att vissa sorter har benägenhet för skorv och andra sjukdomar.

När det däremot gäller pollinering är det som regel inget problem i villaområden. Men på platser där det är ont om päronträd är det bättre att välja en självfertil sort.

En bra plantskola har en trädgårdsmästare som kan svara på alla de här frågorna.

Så planterar du päronträd

  1. Välj en skyddad och solig plats till ditt päronträd. Plantera tidigt på våren eller sent på hösten i väldränerad, näringsrik och mullrik jord av god kvalitet.
  2. Gräv först en riktigt stor och djup grop där trädets rötter kan ligga raklånga. Lägg ett lager grus i botten. Se till att förädlingsstället hamnar över jord.
  3. Stöttning är också viktigt när trädet är nyplanterat. Slå ner en stör i planterings-gropen innan trädet sätts på plats och jorden fylls på. Den bör stå på den sida om trädet varifrån det vanligen blåser. Bind om med speciella så kallade trädband.
  4. Fyll på med jord och tryck till försiktigt så inte rotsystemet skadas. Givetvis krävs ordentligt med vatten. Håll jorden runt trädet fri från ogräs i början.

Så beskär du päronträd

Ibland kan det träd man vill ha behöva en viss beskärning innan det planteras. Det bästa är om det kan göras av fackman redan på plantskolan.

Därefter beskärs trädet det andra och tredje året för att trädet ska få en fin form. Då handlar det om en kraftigare beskärning och om du inte har beskurit fruktträd tidigare är en bra handledning med tydliga teckningar en förutsättning. Beskär aldrig på måfå!

Från det fjärde året görs en mildare beskärning.
Beskär antingen på våren när temperaturen är över noll och det känns behagligt ute. Eller välj den nyare så kallade JAS-metoden i juli, augusti eller september.

Ur Villaägaren nr 4, 2017
Text: Sigrid Hallén Schutt Foto: Susanne Almers

Visste du att

  • päron har kortare hållbarhet än äpplen. Ett par veckor är vanligt.
  • päron skördas oftast omogen och förvaras sedan svalt.
  • päron mognar på 2–3 dagar i rumstemperatur.
  • päron är mycket känsliga för stötar och ska hanteras ytterst varsamt för att undvika missfärgningar.
  • om päronen ska kokas bör de ha lite tuggmotstånd kvar och ska alltså inte vara helt mogna.