Med hänsyn till samhällsspridningen av covid-19 (Corona) kan öppettider och svarstider ändras med kort varsel.

Villaägarna bevakar utvecklingen noga och följder de rekommendationer som utfärdas av regering och myndigheter. Vi ber om förståelse för ovan nämnda åtgärder.

Gasspis

Tips och råd inför husvagns- och husbilssemestern

Högsäsongen för husbilar och husvagnar är här. Men det som var tänkt att bli en underbar semester kan snabbt förbytas i elände om du inte har koll på säkerheten. Här kommer några tips för dig som ska ut på vägarna.

Drömmen för många är att hitta en vacker plats att parkera husbilen eller husvagnen på och sedan bara njuta.

Att resa fritt utan bekymmer om var man ska sova lockar därför allt fler, inte minst har husbilar blivit alltmer populära under senare år. Men för att semestern verkligen ska bli underbar är det bra att förbereda resan. Det finns nämligen en del risker.

Mest allvarligt är skador på gasolutrustningen. Läckage ger varje år upphov till ett antal olyckor och därför gäller det att hantera gasol med respekt. Det kan du själv göra genom att regelbundet se över och kontrollera flaskor, slangar och kranar.

– Dessutom bör man besiktiga gasolutrustningen varje år. Att veta att den fungerar som den ska känns tryggt när man ger sig ut på en resa, säger Johan Sundman, stationschef på Opus Bilprovning i Jönköping.

Gasolvarnare

Se även till att ha en gasolvarnare ombord, säger Johan Sundman. Med en sådan får du en tidig varning att ett gasläckage har uppstått, vilket gör att du kan ta dig ut i friska luften innan det är för sent.

Tänk också på att räddningstjänsten inte är till mycket hjälp om det börjar brinna i en husbil eller husvagn, brandförloppet är ofta så intensivt att de inte hinner fram innan allt är nedbrunnet. För att få stopp på en brand bör du därför ha tillgång till både brandvarnare, brandsläckare och brandfilt.

Husbilar måste genomgå samma typ av besiktning och med samma intervall som vanliga personbilar. Husvagnar däremot klassas som släpvagnar och ska besiktigas vartannat år.

Fuktskador

Ett bekymmer med husbilar och husvagnar är att de ofta drabbas av fuktskador. Anledningen till det är att de har en rörlig kaross, där många delar är av trä, som under färd utsätts för krängningar, vilket gör att det lätt uppstår sprickor där vatten sedan kan tränga in.

– När man besiktigar bilen eller vagnen hos oss, eller gör en gasolkontroll är det möjligt att även få ett fukttest utfört hos oss på Opus bilprovning. På så sätt hinner du ofta åtgärda problem innan skadorna har blivit för stora.

Säkrad last

Slutligen har Johan Sundman ett viktigt råd att ge:

– Ja, jag vill även uppmana alla som ger sig ut på vägarna i husbil att se till att lasten är ordentligt säkrad. Annars är risken stor för allvarliga personskador om bilen tvingas till en kraftig inbromsning eller om det sker en olycka.

Text: Per Westerberg

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.