Med hänsyn till samhällsspridningen av covid-19 (Corona) kan öppettider och svarstider ändras med kort varsel.

Villaägarna bevakar utvecklingen noga och följder de rekommendationer som utfärdas av regering och myndigheter. Vi ber om förståelse för ovan nämnda åtgärder.

Rädd katt
Ledsen hund
Hyacint
Grå katt kollar in i kameran

Många faror för husdjuret i jul

Godsaker, julpynt och vackra julblommor är några av julens glädjeämnen men kan också vara farligt för ditt husdjur. Varje år förgiftas hundratals sällskapsdjur av vad vi människor ställer fram på borden.

Välfyllda godisskålar, kakfat och dignande julbord kan vara väl så frestande för våra fyrbenta vänner. Det är lätt hänt att någon godbit slinker ner när matte tittar bort. Det är inte heller omöjligt att din katt bestämer sig för att ta sig ett smakprov på dina väldoftande julblommor i vardagsrummet. Farorna lurar lite varstans. Det gäller att ha koll.

Villaägarna ringde upp och pratade med veterinären Bert Jan Reezigc vid djursjukhuset Blå Stjärnan i Göteborg.

Enligt Reezigc fylls väntrummen till bredden av oroliga djurägare under julen och den vanligaste diagnosen är chokladförgiftning.

- Mörk choklad innehåller teobromin som är släkt med koffein vilket gör att hunden blir stressad och får hög puls. Giftet påverkar också deras hjärna och hjärtmuskeln. I värsta fall kan det bli en fråga om liv och död, men många hundar överlever om de får sjukvård.

Andra saker du bör vara extra försiktig med under julen är russin, paketsnören och julblommor.

Många kanske inte tänker på att russin är farliga för katter och kan orsaka njursvikt. Sen finns det ju också många julblommor som är giftiga. Speciellt katter kan sätta i sig amaryllis och hyacint. De överlever, men får jobbiga symptom i tarmarna

En växt som är extremt giftig för katter är liljan – och det finns inga botmedel. Förgiftningen yttrar sig genom akut njursvikt och katten avlider. Så var försiktig med vad du väljer till julgruppen. 

Annat som du ska vara uppmärksam på i jultider är bulldegar, söta kaklängder, glitter och presentsnören. Jäsande bulldegar och hundar är inte en bra kombination.  

- Problemet är att bulldegen omvandlas till alkohol när den hamnar i hundens mage. Vi brukar får in en del fulla och alkoholförgiftade hundar kring jul, säger Reezigc. Socker i större mängder är också något som din hund ska undvika. Att lämna hunden ensam med en stor bullkrans kan leda till en sockerchock. En tillfällig sockersjuka kan man säga, avslutar Reezigc. 

En riktigt bra försäkring

Våra djurförsäkringar är framtagna tillsammans med Sveland Djurförsäkringar som är ett kundägt och renodlat djurförsäkringsbolag. Sveland grundades 1911 och utgör en gemenskap av hängivna djurägare i form av både medarbetare och försäkringstagare. Tillsammans hjälper vi varandra och bidrar till djurs hälsa.

Villaägarnas djurförsäkringar

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.