Tidskrävande att bli av med oönskad inneboende

Om du får brev till din adress med okänd mottagare kan du ha drabbats av att någon olovligen skrivit sig på din adress. Orsaken till adressändringen kan vara att undvika Kronofogden eller andra myndigheter. Det är inte alltid enkelt att bli av med denna person, men det finns några saker du kan göra.

Det finns idag ingen lag som denna person bryter mot, men Skatteverket kan bötfälla personen för att olovligen ha skrivit sig på adressen. Bötesbeloppet är bara upp till 1000 kronor, trots att det är väldigt obehagligt för den småhusägare som drabbas.

Villaägarna jobbar för att det ska bli enklare att komma ur en sådan här situation. Bland annat har Skatteverket nu infört en ny beslutskod i sitt datorsystem så att det om någon tid går att se hur vanliga spökskrivningarna är.

Det finns ingen statistik på hur lång tid handläggningarna tar och hur många sådana här ärenden det rör sig om på ett år eller om det är ett ökande problem. Eftersom det inte är ett brott mot folkbokföringslagen går det inte att anmäla detta hos polisen och därmed har inte polisen heller någon statistik.

Ofta lång handläggningstid på Skatteverket

Villaägarnas Riksförbund tycker att handläggningstiden på Skatteverket inte borde behöva vara längre än den tid som kommunerna får på sig för att handlägga bygglov, det vill säga tio veckor.

Det ska finnas en övre gräns hur lång handläggningstiden får vara på Skatteverket.

– Det ska finnas en övre gräns hur lång handläggningstiden får vara på Skatteverket. Jag ser inte att det här ärendet skulle vara mer komplicerat säger Anna Werner, samhällspolitisk analytiker på Villaägarna.

Det är inte rimligt att du ska behöva få en okänd persons post hem till dig i flera månader, särskilt inte den här typen av post som är mycket obehaglig. Efter tio veckor är det mer rimligt att Skatteverket får ta emot de här breven från konkursförvaltare och kronofogde, än en slumpmässig småhusägare som inte har något att göra med den virtuella inkräktaren, över huvud taget.

Blir du drabbad – gör så här:

1 Kontakta Skatteverket

Fråga dem "Finns det någon mer person skriven på min adress?" eller "Vilka är folkbokförda på min adress?" Uppger Skatteverket att personen finns skriven hos dig ska du tydligt tala om att du tycker det är obehagligt och be att få ditt ärende prioriterat. Skatteverket menar nämligen att om någon är drabbad av en felskrivning bör ärendet påskyndas.

2 Returnera breven

Skriv "Okänd enligt angiven adress" på baksidan på breven och lägg på brevlådan. När breven returneras direkt kan det få eventuella kreditinstitut att snabbare reagera på att något är fel.

3 Om det fortsätter komma brev

Om du tycker det är mycket obehagligt att få post till dig som uppenbarligen inte ska till dig, borde det finnas ett sätt att få alla brev adresserade till personen automatiskt returnerade direkt, det vill säga, innan de når din brevlåda.

När breven returneras direkt kan det få eventuella kreditinstitut att snabbare reagera på att något är fel. Än så länge finns dock inte någon sådan möjlighet.

Tänk på att:

Du får enligt lag inte öppna breven!