Fyller i formulär
Villor vid vattnet i Skåne
Fyller i formulär

Lagfartskapning av tomt i Skåne

En fastighetsmäklare kapade våren 2018 lagfarten till Ann Hakestam Kellheims fars tomt i Ljunghusen i Skåne. Några månader senare sålde fastighetsmäklaren tomten till en familj för över 6 miljoner kronor. Pengar som familjen fortfarande inte har fått tillbaka.

Fastighetsmäklaren fälldes för grovt bedrägeri och grov urkundsförfalskning. Påföljden blev 3 ½ års fängelse.  

 - Förhoppningsvis slutar det hela med att Kammarkollegiet ersätter köparna för förlusten, men hela historien sätter fingret på bristerna i lagfartssystemet, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg.  

Fick av en tillfällighet reda på att lagfarten blivit kapad  

Ann Hakestam Kellheims far gick bort en kort tid efter att lagfarten till hans fastighet hade kapats. Det var bara av en tillfällighet som Ann och hennes syster några månader senare fick kännedom om kapningen. En familj boende i samma område som hennes far hörde av sig och undrade om faderns hus möjligen kunde vara till salu. Då kom de även att prata om den obebyggda tomten bredvid hennes fars hus. I samband med det berättade familjen, att tomten stod på mot någon annan än fadern.  

 - Jag och min syster blev oerhört förvånade när vi fick höra det. För vår far hade inte sålt tomten. Då berättar familjen att de hade kikat på ett utdrag från Lantmäteriet och där stod att någon annan hade lagfarten på tomten, inte min fars dödsbo. Det är möjligt att lagfartskaparen vittjade min fars brevlåda på meddelandet från Lantmäteriet, om att någon annan hade fått lagfart på hans fastighet, säger Ann Hakestam Kellheim. 

Lång process för att få tillbaka lagfarten  

Därefter följde en två år lång process med att försöka få tillbaka lagfarten på fastigheten. Brottmålsprocessen slutade med att fastighetsmäklaren som kapat lagfarten hamnade bakom lås och bom. Sedan lyckades Ann och hennes syster få tillbaka lagfarten, eftersom de i en civilprocess kunde visa att de hade bättre rätt till fastigheten. 

 - Det är synd om köparen som blev lurad på över 6 miljoner kronor och fortfarande inte har fått tillbaka pengarna. Att lagfartssystemet är så osäkert, känns olustigt, säger Ann Hakestam Kellheim 

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.