Vit båt
Fågel på träpåle vid vattnet
Rep på båt med knopar
Rep på båt med knopar

Dags att ta upp båten?

Sommaren har seglat förbi och nu är hösten och båtupptagningstider här. Båtvarven fylls av väderbitna seglare som varsamt pysslar om sina dyrgripar och det fixas med båtmotorer och presenningar.

Tidigare krävdes bygglov i vissa kommuner för att du skulle få ställa upp båten på tomten. Men tack vare ett intensivt lobbyarbete från Villaägarnas Riksförbund ändrades reglerna – och från och med den 1 januari 2017 behövs inget bygglov för din båt i någon kommun. Ska du däremot ställa upp en båt permanent på tomten, kan du behöva bygglov.

Vinterförvaring hemma 

Att ställa upp båten på varv eller en båtklubb har många fördelar. Stöldrisken minskar eftersom det brukar finnas bevakning. Dessutom finns det ofta kunniga och erfarna båtmänniskor i närheten om du behöver fråga om något - och inte minst är det nära till sjösättning. Men många båtägare väljer att vinterförvara båten hemma, vilket också har sina kvalitéer. alla verktygen finns nära till hands om något behöver fixas. Det är också bättre för plånboken jämfört med att till exempel förvara båten på ett varv. Tomtförvaring ställer dock vissa krav, och det gäller att du har koll på vilka regler som gäller, annars är risken att du hamnar på fel sida av lagen och i konflikt med grannen.   

Båten får inte användas som bostad

Du får ställa upp två fritidsbåtar för säsongsförvaring intill ett en- eller tvåbostadshus på tomten. Båten får inte användas som bostad eller gäststuga och det måste finnas ett befintligt hus på tomten. Placerar du båten närmare än 4,5 meter från grannens tomtgräns krävs grannens godkännande.

Tips när du har tagit upp båten

  • Tvätta av hela båten. Tänk på att du inte får spola rent skrovet på tomten om den är bottenmålad - och använd helst inte rengöringsmedel.  Tvätta gärna skrovet i en automatisk båtbottentvätt innan du tar upp båten om du har möjlighet. En båtbottentvätt, eller bortsttvätt som den också kallas, ligger i vattnet och fungerar ungefär som en biltvätt. 
  • Bind inte fast presenningen i vaggan eller på eventuella stöttor. Friska vindar kan slita loss presenningen. Fyll istället dunkar med sand och fäst dem i nederkant på presenningen. På så sätt blir det mjukare rörelser i presenningen när det blåser.
  • Står din båt på trailer? I så fall ska du palla upp däcken så att de inte blir skeva.  
  • Kolla att batterierna är fulladdade. Underhållsladda dem gärna ett par gånger under vintern. Spraya kabelskorna med fuktskyddande spray för att skydda den mot oxidering.
  • Öppna alla skrovgenomföringar så att det inte samlas vatten i båten. Vattnet kan frysa och orsaka frostspänningar.

 

Källor: Praktiskt Båtägande, Sweboat, Hamnen.se

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.