Med hänsyn till samhällsspridningen av covid-19 (Corona) kan öppettider och svarstider ändras med kort varsel.

Villaägarna bevakar utvecklingen noga och följder de rekommendationer som utfärdas av regering och myndigheter. Vi ber om förståelse för ovan nämnda åtgärder.

Motorbåt kör snabbt
Människor i motorbåt i skärgården
Motorbåt kör snabbt

Dags att ta upp båten?

Högsommaren har seglat förbi och runt hörnet väntar hösten. Det är båtupptagningstider. Båtvarven fylls av väderbitna seglare som varsamt pysslar om sina dyrgripar. I villakvarteren går högtryckstvättarna varma när båtskrov spolas rena från alger och havstulpaner. Det fixas och donas med båtmotorer och presenningar.

Tidigare krävdes bygglov i vissa kommuner för att du skulle få ställa upp båten på tomten. Men tack vare ett intensivt lobbyarbete från Villaägarnas Riksförbund ändrades reglerna – och från och med den 1 januari 2017 behövs inget bygglov för din båt i någon kommun . 

För – och nackdelar med tomtförvaring

Att ställa upp båten på varv eller på en båtklubb har många fördelar. Stöldrisken minskar eftersom det brukar finnas bevakning. Kunniga och erfarna båtmänniskor finns ofta i närheten och det är nära till sjösättning. Men många båtägare väljer att vinterförvara båten hemma, vilket också har sina kvalitéer. Om något behöver fixas är verktygen i närheten. Dessutom är det bättre för plånboken jämfört med att till exempel förvara båten på ett varv. Tomtförvaring ställer dock vissa krav, och det gäller att du har koll på vilka regler som gäller, annars är risken att du hamnar på fel sida av lagen och i konflikt med grannen.   

Tomtförvaring ställer dock vissa krav, och det gäller att du har koll på vilka regler som gäller, annars är risken att du hamnar på fel sida av lagen och i konflikt med grannen.   

Det här gäller för båt på tomten

De nya reglerna innebär att du får ställa upp två fritidsbåtar för säsongsförvaring intill ett en- eller tvåbostadshus. Båten får inte användas som bostad eller gäststuga och det måste finnas ett befintligt hus på tomten. Placerar du båten närmare än 4,5 meter från grannens tomtgräns krävs grannens godkännande.

Tips när du har tagit upp båten

  • Tvätta av hela båten. Tänk på att du inte får spola rent skrovet på tomten om det är bottenmålat - och använd helst inte rengöringsmedel. Om du har möjlighet, tvätta gärna skrovet i en automatisk båtbottentvätt innan du tar upp båten. En båtbottentvätt, eller bortsttvätt som den också kallas, ligger i vattnet och fungerar ungefär som en biltvätt. 
  • Bind inte fast presenningen i vaggan eller på eventuella stöttor. Friska vindar kan slita loss presenningen. Fyll istället dunkar med sand och fäst dem i nederkant på presenningen. På så sätt blir det mjukare rörelser i presenningen när det blåser.
  • Palla upp trailern om båten står på en sådan så får du inte skeva däck.
  • Kolla att batterierna är fulladdade. Underhållsladda dem gärna ett par gånger under vintern. Spraya kabelskorna med fuktskyddande spray som skydd mot oxidering.
  • Öppna alla skrovgenomföringar så att det inte samlas vatten i båten. Vattnet kan frysa och orsaka frostspänningar.

 

Källa: Praktiskt Båtägande, Sweboat, Hamnen.se

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.