Man visar upp smart app på mobil
Man sitter i soffa med fjärrkontroll
Man visar upp smart app på mobil

Sveriges smartaste hem?

Vi har träffat it-säkerhetsutbildaren och teknikälskaren Karl Emil Nikka, som menar att smarta hem blivit folkliga.

När väckarklockan ringer på morgonen åker rullgardinen upp, radion slås på och fläkten i sovrumsfönstret fyller rummet med en svalkande bris. I köket börjar kaffekokaren puttra och lamporna tänds. Allt sker automatiskt. Det är en typisk morgon för it-säkerhetsutbildaren Karl Emil Nikka. Hans tvårumslägenhet i Malmö kan mycket väl vara ett av Sveriges smartaste hem. Han har varit teknikintresserad sedan barnsben, så det är ingen överraskning att han nu har smarta prylar som förenklar vardagen i hemmet.

Innan vi går in i hans lägenhet möter vi en skylt som berättar att bostaden är kameraövervakad. Och visst, ett litet svart öga tittar tillbaka på oss när vi kliver in över tröskeln. Karl Emil Nikka försäkrar oss om att kamerorna inte spelar in just nu. Men om vi vill kan vi få se oss själva genom kameran i en mobilapp.

Fjärrstyrda hem och smarta hem är inte samma sak.

Karl Emil Nikka

Övervakningskamerorna är bara en del av hans smarta hem-system. Här är allt från larm och brandvarnare till högtalare och rörelsedetektorer uppkopplade till systemet. Husets ”hjärna” är en låda i garderoben. Det är smarta hem-hubben, enheten som kommunicerar med alla prylar som ingår i systemet. Sedan kan Karl Emil Nikka styra dem via sin dator eller mobil. Men det mesta sköter sig helt självt.

Vad är ett smart hem?

Idag är smarta hem-prylar inte längre något för endast teknikintresserade. Det har flera stora kedjor förstått.

– Smart belysning hade varit populärt bland nördar redan flera år tidigare men det var när Ikea rullade ut det på bred front som det blev folkligt, säger Karl Emil Nikka.

På marknaden finns nu allt från smarta luftvärmepumpar och bevattningssystem till lås och termostater. För en del räcker det med att kunna fjärrstyra belysningen i hemmet. Andra väljer ett mer avancerat system där en rad funktioner är automatiserade och där du själv kan programmera nya användningsområden. Men det som definierar ett smart hem är att tekniken reagerar på omgivningen, menar Karl Emil. Det kan vara temperaturförändringar, solljus, rörelser eller ljud.

– Fjärrstyrda hem och smarta hem är inte samma sak. Även om prylarna man använder är ungefär desamma. Ett smart hem styrs av kontexten, hemmet gör något åt dig. Det finns intelligens i det. Lamporna i hallen kommer till exempel snart att reagera på att vi inte är i det rummet längre och släckas.

Behöver aldrig oroa sig för strykjärnet

Ett smart hem har tre stora fördelar, menar Karl Emil Nikka. Det är bekvämt, ökar tryggheten och sparar energi. När han lämnar sin bostad behöver han aldrig mer oroa sig över att ha glömt att släcka lampor eller stänga av strykjärnet.

– Om jag inte är hemma kan de inte vara påslagna. Och skulle det uppstå en vattenläcka i köket eller badrummet får jag en notis i mobilen. Samma sak händer om någon tagit sig in i lägenheten eller om brandvarnaren larmar. Då kan jag via kamerorna se vad som händer i mobilen och larma om det behövs.

Ett smart hem kan också vara ett sätt för villaägaren att sänka sina driftskostnader. Det hjälper dig att hålla koll på energiförbrukningen och kan ställa ner värmen i bostaden när du är bortrest eller arbetar.

Hetast på marknaden just nu är röstassistenter. Apples Siri och Googles Assistant är två exempel. Med dem kan du styra en rad prylar i ditt hem via din röst. De svarar också på frågor och kommandon.

Överväger noga riskerna

Innan Karl Emil installerar nya funktioner i sitt smarta hem överväger han noga vilka risker eller sårbarheter som kan finnas. Att majoriteten av den smarta tekniken bara kopplar upp sig mot bostadens lokala nätverk är ett medvetet val. Ett annat vanligt sätt är att varje pryl ansluter direkt till internet, men det ökar risken för intrång.

Hos Karl Emil Nikka är det endast hubben, husets ”hjärna”, som kan kommunicera med internet. Om internet ligger nere påverkar det inte funktionerna i hemmet. Skulle det bli strömavbrott i lägenheten slocknar alla lampor men kamerorna fortsätter att fungera. I garderoben finns ett batteri och flera prylar kan strömförsörjas via nätverkskabel.

– Om ditt smarta hem endast styr lampor gör det ju inte så mycket om det blir strömavbrott. Men har du ett system som ett alternativ till hemlarm måste du ha strömbackup.

Att komma igång med ett smart hem kräver inte några större teknikkunskaper men det underlättar om du är tekniskt intresserad. 

– För normalpersonen räcker ett dra och släpp-gränssnitt. Du kan göra jättemycket med det.

Runt hörnet väntar mer standardisering som förenklar för konsumenterna. I dagsläget kan man råka köpa komponenter från olika tillverkare som inte kommunicerar med varandra. Sådana problem kommer snart att vara ett minne blott och det finns redan standardiserade kommunikationssätt som Zigbee och Z-wave.

– På sikt när du ska köpa nybyggnation eller gör en helrenovering kommer det att bli lika vanligt att få frågan om vilket smart hem-system du vill ha som vilken inredning du önskar.

Vilken smart funktion vill du själv se i framtiden?

– Jag har faktiskt allt jag kan önska mig redan. Det skulle vara en tunnare robotdammsugare som kan ta sig in under soffan, säger han. 

Text: Frida Bank
Foto: Julia Lindemalm

Läs artikeln i sin helhet i nummer 5 2019 av medlemsmagasinet Villaägaren.

Villaägarens digitala arkiv

 

5 säkerhetstips från it-experten

  • Byt ut alla standard-lösenord. Alltid!
  • Använd en hubb
  • Håll alla produkter uppdaterade
  • Undvik att öppna portar i routern
  • Använd ett gästnätverk 

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.