Med hänsyn till samhällsspridningen av covid-19 (Corona) kan öppettider och svarstider ändras med kort varsel.

Villaägarna bevakar utvecklingen noga och följder de rekommendationer som utfärdas av regering och myndigheter. Vi ber om förståelse för ovan nämnda åtgärder.

Julgranskula i form av jordglob bland snöiga granar
Julgranskula i form av jordglob bland snöiga granar

Andra länders mer eller mindre tokiga jultraditioner

Större delen av världen äter varken griljerad skinka eller Jansson på jul. De firar inte ens den 24 december. Följ med ett varv runt jorden i juletid och möt traditioner som elaka småtomtar, sju sorters fiskar och snabbmatskyckling.

Ja, den svenska julen må vara lik den tyska och den filmiskt amerikanska, men även vi firar på vårt unika sätt. För nog är det lite udda – och inte direkt förknippat med Jesu födelse – att ett helt land plötsligt stannar upp klockan tre på julafton för att titta på Kalle Anka? Men även andra länder har sina speciella traditioner. Varsågod, här är några julfavoriter!

Sju sorters fisk i Italien

Julmiddagen är, som alltid när det handlar om Italien och mat, en rejäl måltid med antipasti, pasta, fisk och kött, men oftast med extra fokus på just fisken. Det finns en tradition som kallas Esta dei sette pesci, ett julbord med sju olika sorters fiskrätter. Oftast intas den rejäla julmiddagen efter midnattsmässan, natten till juldagen. Julklapparna delas ut natten till 6 januari av La Befana, en äldre kvinna som lägger klapparna i julstrumpor som barnen hängt upp.

Stökiga tomtar på Island

Från 12 till 24 december kommer en tomte ner från bergen varje natt. Men de isländska tomtarna är inte direkt de vänliga, rödklädda mysfarbröder som vi är vana vid – vissa kan vara både stökiga och elaka. Isländska barn ställer en sko i fönstret inför natten och om de varit snälla lämnar tomtarna små presenter i skon. Om inte, kan de få en potatis istället! Efter jul går tomtarna tillbaka till bergen igen, en efter en, i samma ordning som de kom. Den sista går på trettondagen.

Snabbmatskyckling i Japan

Flicka med hämtmat från KFC.

Den japanska julen är ganska lik den västerländska, eftersom den inte firats så länge i landet och därför hämtat alla sina traditioner från länder som USA och Tyskland. Men julafton i Japan är sedd som en riktig dejtkväll, då många äter romantiska middagar på restaurang – som alla hjärtans dag ungefär. En lite udda tradition – nästan i samma genre som vårt Kalle Anka-tittande – är att äta sin julmiddag på amerikanska snabbmatskedjan KFC, Kentucky Fried Chicken. Det gör 3,6 miljoner japaner på julafton. Allt tack vare en smart reklamkampanj för kedjans första Japan-restaurang, som visade en bild på KFC-kyckling som alternativ till julens kalkon.

Haitis jul lik den svenska

Julen på Haiti är ganska lik den svenska med julgranar, pynt och julkrubbor. Men när barnen hoppas på julklappar brukar de putsa sina skor, lägga halm i dem och ställa dem under granen. Om de har varit snälla byter tomten, Tonton Nwèl, ut halmen mot julklappar. En annan tradition är att alla dörrar i grannskapet står öppna natten till juldagen och barnen får vara ute så länge de orkar,  De äldre barnen förväntas hålla koll på de yngre, när de springer fritt mellan husen hela natten.

Filippinerna startar i september

Två kvinnor och julgran gjord av flirtkulor i trädgård

Julfirandet i Filippinerna beskrivs som det längsta i världen och här är det inga konstigheter att börja fira så smått redan i september med dekorationer och julmusik. Från 16 december till juldagen hålls katolsk gryningsmässa varje morgon, en tradition som kallas Simbang Gabi. Under den stora filippinska julmiddagen, Noche Buena, är det öppet hus och alla vänner, familjemedlemmar och släktingar samlas.

Etiopien firar 7 januari

Den etiopiska julen heter Ganna och firas 7 januari, som i de flesta ortodoxa länder. Många fastar dagen före, så julafton handlar mycket om att äta god mat. Ganna är också namnet på en sport som spelas på juldagskvällen och som påminner om bandy, med klubbor och en boll av trä. Traditionen säger att herdarna i landet blev så glada när de fick höra om Jesu födelse att de började vifta med sina käppar – och spela Ganna.

Barnsång hela veckan i Mexiko

Barn i led med ljus i händer sjunger

Varje dag veckan före julafton går barnen i så kallade Posadas-tåg, med ljus i handen, hem till grannar och vänner och sjunger om Josef och Maria. Sångerna berättar om när paret letade efter någonstans att sova innan Jesus föddes. Enligt traditionen blir de först nekade några gånger, tills de till slut når ett hem där de välkomnas in och får fira Las Posadas med mat och fest. Varje kväll får ett nytt hus stå för festen. Sista Posadafesten är på julafton, då läggs Jesusbarnet i krubban och sedan går familj och vänner på midnattsmässan tillsammans.

Makedoniens jul börjar i januari

Precis som i många andra länder där de flesta invånare tillhör den ortodoxa kyrkan firas den makedonska juldagen den 7 januari. Men firandet börjar på riktigt redan den femte, då dagen som kallas Kolede inleder julen. Då brukar barnen gå runt i husen och sjunga julsånger. Efteråt tänds brasor i parker och hemma på de egna tomterna och alla äter gott och samlas kring eldarna. Koledefirandet avslutas med att man delar på ett speciellt julbröd, med ett mynt inuti. Den som får myntet får lycka resten av året, och ofta är det hen som får stå för julbrasan året efter.

Ur magasinet Villaägaren

När firas jul?

  • Vanligaste dagen att fira är 25 december, på juldagen. Tomten brukar komma på natten och lämna paket.
  • De länder som går efter den julianska kalendern, och tillhör den ortodoxa kyrkan, firar juldagen 7 januari.
  • Några länder, som Sverige och övriga nordiska länder, koncentrerar sitt firande till julafton, 24 december.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.