Människor sitter vid elden och spelar musik
Killar springer ner i vattnet
Husvagn med fönster och inredning
Husvagn med fönster och inredning

Funderar du på husvagnssemester i sommar?

I år ser det ut som att många tänker besöka en campingplats på sin semester. Det talar antalet bokningar som är gjorda på campingplatserna runt om i Sverige för. Alla campingplatserna har dessutom öppet i år. Villaägarna har intervjuat Peter Janson, tf. vd på SCR Svensk Camping, om läget på landets campingplatser.

Hur jobbar ni med säkerheten på era campingplatser?

- Vi tog förra året fram en broschyr med rekommendationer för våra medlemmar om hur de exempelvis skulle hantera reception, affär, restaurang, stugor samt servicebyggnader. Vi har i år uppdaterat denna information med gällande rekommendationer och distribuerat till alla våra medlemsanläggningar. Det är viktigt att tänka på att hålla avstånd och att alla följer de rekommendationer som myndigheterna informerar om. I år är det särskilt viktigt då det kan komma nya direktiv med kort varsel beroende på vaccineringar och hur väl samhället anpassas utifrån rådande omständigheter

Kommer lika många campingplatser vara öppna som innan pandemin?

- Ja, vi har inte fått någon information om att någon camping kommer att stänga i år. Däremot kan det fortsatt vara så att en del campingplatser stänger av vissa tomter för att ge mer utrymme mellan husvagnar och husbilar. 

Hur tror ni att beläggningen kommer att se ut i år?

Vi är med det klara att beläggningen i år kommer att bli bra mycket bättre än förra året, då campingplatserna i Sverige tappade cirka 24 procent av beläggningen. Det var framför allt utländska gäster som stod för tappet, då de inte kunde komma till Sverige under 2020Nu var 2019 ett rekordår och dit kommer vi nog inte att nå i år, men en bra bit på väg, hoppas jag. För närvarande bokas det på riktigt bra runtom på campingplatserna i Sverige och det är mestadels svenska gäster som står för dessa bokningarVi har dock stora förhoppningar om att även våra utländska gäster åter ska få komma till Sverige och våra campingplatser. 

Vad är viktigt att tänka på när du besöker en campingplats i år?

- Att du tvättar händerna och följer Folkhälsomyndighetens råd när det gäller avstånd. Om alla följer råden är risken ganska liten att du blir smittad. Vi måste alla hjälpas åt att ta det ansvaret. 

Är det något mer du bör tänka på innan du ger dig iväg?

- Den här sommaren kan det vara värt att förhandsboka sin campingplats, eftersom det kommer att vara hög beläggning på många platser. Stäm gärna av med campingplatsen innan du ger dig av, så att du vet att du har din plats. Du gör lättast din bokning via www.camping.se

Tips för en säker husvagns– och husbilssemester

För att du ska få en trygg och säker semester är det bra att se över din husvagn eller husbil. 

  • Kontrollera dina gasolflaskor samt dess slangar och kranar. Du bör helst besiktiga gasolutrustningen varje år. 
  • Ha en gasolvarnare ombord. På så sätt får du en tidig varning om ett gasläckage har uppstått så att du kan ta dig ut i friska luften innan det är för sent. 
  • Tänk på att räddningstjänsten inte är till mycket hjälp om det börjar brinna i din husbil eller husvagn. Brandförloppet är ofta så intensivt att de inte hinner fram innan allt är nedbrunnet. För att få stopp på en brand bör du därför ha tillgång till både brandvarnare, brandsläckare och brandfilt. 
  • Se över att den elektriska utrustningen är i säkert skick. Det är exempelvis viktigt att all utrustning du ansluter är CE–märkt och att anslutningskablar har en minimiarea på minst 2,5 mm2
  • Lasten ska vara ordentligt säkrad. Annars är risken stor för allvarliga personskador om bilen tvingas till en kraftig inbromsning eller om det sker en olycka.

Källa: SCR.se

i Fakta

Branschorganisationen Svensk Camping representerar cirka 400 campingplatser i hela Sverige med totalt 75 000 campingtomter och 9 000 stugor.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.