Människor sitter vid elden och spelar musik
Killar springer ner i vattnet
Husvagn med fönster och inredning
Husvagn med fönster och inredning

Husvagnssemester i coronatider

I år kanske många tvekar att ge sig ut på vägarna på grund av pandemin. Men de flesta campingar har faktiskt öppet. Villaägarna har intervjuat Peter Janson, tillförordnad vd på branschorganisationen Svensk Camping, om läget på landets campingplatser.

Hur jobbar ni med säkerheten på era campingplatser?

- Vi har tagit fram en rekommendation för våra medlemmar om hur de exempelvis ska hantera reception, affär, restaurang, stugor samt servicebyggnader. Vi vill att våra gäster ska hålla avstånd och att det inte ska vara fler än 50 personer på en och samma plats. 

Kommer lika många campingar vara öppna som innan covid-19?

- Ja, vi har inte fått någon information om att någon camping kommer att stänga igen helt. Däremot kan en del campingplatser stänga vissa tomter för att ge mer utrymme mellan husvagnar och husbilar.

Hur tror ni beläggningen kommer se ut i år?

- På grund av pandemin har många campingplatser tappat både gäster och intäkter det första halvåret. Men som det ser ut nu kommer vi troligtvis få en bra sommar. Det kommer inte täcka upp det som redan är tappat, men det kan bli ett bra år ändå så att säga.

Vad är extra viktigt när du besöker en camping i år?

- Att du tvättar händerna och följer Folkhälsomyndighetens råd när det gäller avstånd. Om alla följer råden är risken ganska liten att du blir smittad. Vi måste alla hjälpas åt att ta det ansvaret.

Är det något mer jag bör tänka på innan jag ger mig iväg?

- Den här sommaren kan det vara värt att förhandsboka sin campingplats för det kan ju vara hög beläggning. Stäm gärna av med campingplatsen innan du ger dig av, så att du vet att du har din plats.

Tips för en säker husvagns– och husbilssemester

För att du ska få en trygg och säker semester är det bra att se över din husvagn eller husbil.

  • Se över och kontrollera dina gasolflaskor och dess slangar och kranar. Du bör helst besiktiga gasolutrustningen varje år.
  • Ha en gasolvarnare ombord. På så sätt får du en tidig varning om ett gasläckage har uppstått så att du kan ta dig ut i friska luften innan det är för sent.
  • Tänk på att räddningstjänsten inte är till mycket hjälp om det börjar brinna i en husbil eller husvagn. Brandförloppet är ofta så intensivt att de inte hinner fram innan allt är nedbrunnet. För att få stopp på en brand bör du därför ha tillgång till både brandvarnare, brandsläckare och brandfilt.
  • Lasten ska vara ordentligt säkrad. Annars är risken stor för allvarliga personskador om bilen tvingas till en kraftig inbromsning eller om det sker en olycka.

 

Källa: SCR.se

i Fakta

Branschorganisationen Svensk Camping representerar cirka 400 campingplatser i hela Sverige med totalt 75 000 campingtomter och 9 000 stugor.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.