Premium

Bästa tipsen när du ska måla huset

Sommaren och början av hösten är högsäsong för att måla huset. Vår byggnadstekniska rådgivare trycker på vikten av att göra ett grundligt förarbete innan du tar fram färg och pensel.

När du ska måla om fasaden är det viktigt att säkerställa vilken typ av färg som fasaden var målad med tidigare och att du målar med en likvärdig färg som klarar underlaget. Det gäller oavsett om det är puts, trä eller plåt.

- När du vet vilken färg det ska vara, följ tillverkarens anvisningar om hur produkten ska appliceras och vilka förarbeten som krävs, säger Malte Rungård, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna.

Låt fasaden andas

Putsfasader har mineraliska ädelputs som kan vara applicerade på olika typer av puts, som till exempel kalkbruk och kalkcementputs.

- Efter några decennier kanske du vill byta färg på fasaden eller så har ädelputsen tappat sin lyster. Då är det viktigt att du väljer en färg för putsfasader som lämpar sig till det underlag som finns. I det här fallet finns diffusionsöppna färger i olika kemiska sammansättningar, varav silikatfärg är en av dem, berättar Malte Rungård.

Han trycker på vikten av att välja färg som är diffusionsöppen, det vill säga kan andas ut eventuell fukt som kan utvecklas i konstruktionen.

- Om du har ett hus med kalkfärg bör du vara extra noga med att läsa på hur den ska appliceras enligt tillverkarens instruktioner. Kalkfärg, som riskerar att bli flammig vid påstrykning, appliceras oftast av mur- och putsföretag, säger Malte Rungård.

Undersök fasaden ordentligt

Innan du påbörjar målningsarbetet är det viktigt att syna och besiktiga fasaden. Kanske upptäcker du att färgen släpper på ett specifikt ställe. Då gäller det att ta reda på varför och åtgärda innan du målar.

- Leta exempelvis upp rötskadad panel som ska bytas. Ta också reda på orsaken till rötan. Det kanske bara är normalt slitage på en fasad som stått omålad ett tag? Om du har en putsfasad, kan sprickor behöva knackas upp och lagas eller putsas, säger Malte Rungård.

Ska du måla själv?

Om du ska måla själv eller inte beror på dina förkunskaper och hur ihärdig du är. Räkna med att det tar minst två till tre dagar per fasadsida. Det är viktigt att du använder en bra ställning eller hyr en skylift, menar Malte Rungård.

- Se dock till att du får utbildning av uthyrningsfirman i hur du använder en skylift, säger han.

Förutom att ta reda på pris på färg och dess kvalitet är det bra att undersöka vilken torkningstid som gäller mellan färgstrykningarna. Malte Rungård tipsar också om att tvätta fasaden någon eller ett par veckor innan du påbörjar målningen.

- Köp gärna en enkel fuktkvotmätare för att försäkra dig om att träet är tillräckligt torrt, säger Malte Rungård.

Att anlita en målare

Om du tänker anlita en entreprenör bör du läsa vår infoskrift Checklista för dig som anlitar hantverkare (finns att ladda ner i högermarginalen). 

- Infoskriften kan hjälpa dig att ställa rätt frågor till målerifirman som ska lämna offert, säger Malte Rungård.

10 tips till dig som vill måla huset

  1. Undersök vilken färg som huset tidigare varit målat med.
  2. Välj färg och följ färgtillverkarens anvisningar strikt.
  3. Använd rätt typ av färg till fasad och snickeridetaljer.
  4. Undvik att måla i direkt solsken, när det regnar eller riskerar att regna.
  5. Hyr en ställning eller skylift och jobba säkert genom att exempelvis använda den personliga skyddsutrustning som krävs.
  6. Täck bland annat växter, altaner, och socklar så att de inte får målartvätt eller färg på sig.
  7. Använd eventuell rabatt från Villaägarna och/eller begär ett totalpris hos färghandel för allt material och verktyg som behövs, i det fall du köper färg och måleriverktyg till ett helt hus.
  8. Lyssna på musik, ljudbok eller en podcast när du målar så går "tiden fortare". 
  9. Lägg upp delmål och unna dig en schysst fika när du uppnått dessa och framför allt - fira med en god middag när hela huset är klart.
  10. Dokumentera ditt måleriarbete och spara exempelvis kvitton, typ av färg och färgkoder i Min Villa.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.