Hand håller i eterneller
Kvinna håller blombukett
Kvinna håller blombukett

Eterneller är tillbaka

Tillhör du de som minns när ”evighetsblommor” var superinne? Nu är torkade blommor tillbaka. Här skapar blomsterbloggaren Minna Mercke Schmidt ljuvliga och väldigt hållbara prydnadsgrupper.

Eterneller är en benämning för evighetsblommor, det vill säga sådana som torkats och behåller sin skönhet länge. Eterneller är även namnet på vissa sommarblommor du kan så och som lämpar sig extra bra för torkning utan att tappa färg och form. Men det finns mängder av blommor och växter som gör sig utmärkt att torka. Minna Mercke Schmidt älskar blomsterpyssel av alla slag och har skapat de fantastiska arrangemangen i reportaget.

Dikesrenen kan vara den bästa blomsteraffären

Minna Mercke

Hur får man till en snygg bukett av eterneller?

– Skönheten finns i betraktarens öga … Gillar man olika nyanser av brunt finns massor att välja på, På hösten kan du plocka fröställningar som är vackra som små smycken. Vill du ha torkade blommor i färg är utbudet mer begränsat, se till att plocka in blommorna i god tid innan de börjar vissna ner så är chansen större att du lyckas behålla lite färg.

Hur gör du när du torkar blommorna, har du några knep?

– Jag plockar ihop blommor och gräs, tar bort alla blad, de torkar ofta mindre vackert och smulas bara sönder. Sedan binder jag en kompakt bukett – av en enda sort eller en blandning av blommor och hänger den upp och ner och låter torka. Det tar olika lång tid för olika blommor. Ju större och kraftigare växt, desto längre tid tar det. Det går också fint att torka blommorna i vas; bort med bladen och bara pyttelite vatten i vasen. Sedan väntar du tills vattnet dunstat bort och blomman torkat.

Eterneller i glaskupa

Eterneller i kruka med mossa

Vilka sorter brukar du torka?

– Jag gillar att experimentera, och jag använder blommor och gräs från egna trädgården och naturen så långt det går. Det finns ju eterneller som torkar garanterat fint, men också blommor du kanske inte tänkt på, som dahlia till exempel. Sorter med mindre blommor går lätt och snabbt att torka. Men även maffiga blommor som pioner, ranunkel och rosor blir vackra.

Krans av eterneller

Eterneller på fat

Har du några andra tips?

– Solljus är torkade blommors värsta fiende, det bleker bort alla färger på nolltid. Placera blommorna så långt in i rummet som möjligt. Och mitt bästa tips är att testa, låt just dina favoritblommor torka och se hur de blir.

Text & foto: Minna Mercke Schmidt

Ur Villaägaren

Tips

 • Vilt & vackert 
  Naturen är ibland den bästa blomsteraffären.
 • Kottar
  Lärkkottar är som små smycken. Hittar du ett lärkträd, vänd blicken neråt, så hittar du små kottar och kvistar på marken. Att bryta grenar från ett träd utan markägarens tillstånd är förbjudet.
 • Superenkelt
  Torka ett gäng rosor och arrangera på ett fat tillsammans med kottar och mossa.
 • Från dikeskanten
  Väddklint i höstdräkt blir väldigt dekorativ, perfekt till adventsdekorationer.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.